Tussen minaret en bajonet: het speelveld van de Turkse kunstenaar

dinsdag, 29 september, 2015 - 12:00
Karel Van Miert
upv
upv@vub.ac.be
Lezing

Dissidenten, vrijdenkers en kunstenaars hebben het in Turkije niet gemakkelijk. Dat is vandaag, onder het regime van Tayyip Erdoğan, het geval, maar was sinds de stichting van de republiek in 1923 eigenlijk nooit anders.

Turkse kunstenaars moesten altijd rekening houden met een overheid die in kunst een verlengstuk zag van haar eigen nationalistische project. Daarnaast hadden ze te maken met de normen en waarden van een conservatieve samenleving. Nu het belang van dit eerste aspect van het historische kunstenaarsbestaan in Turkije wat lijkt af te nemen, maar het tweede net aan belang lijkt te winnen, is deze discussie actueler dan ooit.

Toch heeft Turkije heel wat interessante artiesten gekend die, vaak op risico van vervolging, stapje voor stapje de grenzen verlegden van wat er in het land mogelijk is. Dirk Vermeiren geeft in deze lezing een historisch overzicht van de belangrijkste artiesten die in Turkije geschiedenis schreven met de pen, de kwast, de beitel, de camera of de microfoon.

minaret

Lid UPV: 7 euro
Lid VKP VUB-EhB-UZ: 1 euro
Studenten (alle) en personeel Vrije Universiteit Brussel: 1 euro op vertoon van studenten- of personeelskaart