logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Vernissage tentoonstelling FACELESS

woensdag, 21 januari, 2015 - 18:30
De Markten
Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel
Privacy Salon vzw & Restart vzw
vernissage en tentoonstelling

Tentoonstelling FACELESSOp woensdag 21 januari 2015 opent de tentoonstelling FACELESS in De Markten met een vernissage vanaf 18.30 uur. De tentoonstelling vindt plaats als onderdeel van het 8ste Computers, Privacy en Data Protection congres.

FACELESS richt zich op een alom aanwezig fenomeen: de mode van “gezichtsloosheid” dat voor het eerst in de creatieve kunsten aan het begin van deze eeuw verscheen en sindsdien populair is gebleven. Bijzondere aandacht gaat naar de impact die door de media gegenereerde beelden kunnen hebben op de creatieve kunsten en de wijze waarop zij reageren op publieke beelden, popcultuur en de heersende opvattingen in het algemeen.

Zo laat de tentoonstelling zien welke invloed de neiging om het gezicht te verbergen, te versluieren of te maskeren had op de kunst en de mode na 9/11. Na die dramatische gebeurtenis domineerden beelden van gemaskerde gezichten van terroristen de media, steeds opnieuw als een spookachtige, onbekende aanwezigheid die ons herinnert aan de onveilige tijden waarin we leven. Tegelijkertijd begonnen mensen in heel Europa een boerkaverbod na te streven.

FACELESS werd voor het eerst gepresenteerd en geproduceerd in het Museums Quartier in Wenen, en later gepresenteerd in het Mediamatic in Amsterdam. In het voorjaar van 2015 krijgt het vorm als een publicatie, uitgegeven ter ondersteuning van de Applied Arts Academy, Artistic Technology Research, Museums Quartier en Linz Art Academy. In De Markten wordt FACELESS op kleinere schaal gepresenteerd.

Bezoekers worden vriendelijk verzocht om “gezichtsloze” afbeeldingen te uploaden en bij te dragen en mee te doen aan het lopende onderzoek en toekomstige tentoonstellingen.