Visual abstracts

IDLO
idlo.nascholingen@vub.ac.be
IDLO-nascholing

Visual abstracts zijn A4-afbeeldingen waarop complexe gedachten worden weergegeven door uitsluitend grafische middelen te gebruiken. Sinds kort vragen wetenschappelijke uitgeverijen naast tekst en standaard abstract ook visual of graphical abstracts. Het is een trend op het hoogste niveau, die evenwel bruikbaar is op alle onderwijsniveaus, van basis- tot hoger. VA’s zetten op een speelse manier aan tot reflectie, laten makkelijk peer-assessment toe, motiveren sterk, zijn multi-inzetbaar, werken vakoverschrijdend en leiden tot schitterende resultaten waarmee je naar buiten kan komen. Ze combineren vaardigheden op het vlak van ICT met filosofische en socio-affectieve vaardigheden (abstraheren) en kennisinhoud (alle vakken).

• Deel 1: enkele voorbeelden van toepassingen van VA’s in de klas
  • Deel 2: we kiezen een onderwerp en schrijven een (gewoon) abstract
  • Deel 3: aanmaken van VA’s (breng een laptop mee!)
  • Deel 4: we voeren het debat aan de hand van de VA’s

Praktisch

• Doelgroep: leraren die op zoek zijn naar werkvormen die leerlingen abstract redeneren willen bijbrengen en naar middelen die motiveren (alle graden, alle niveaus).
  • Maximum aantal deelnemers: 12.
  • Kostprijs: 50 euro.

Nascholer

Gustaaf Cornelis - docent (oa.) onderwijsproblematieken (IDLO), wijsgerige vaardigheden (VUB) en toegepaste ethiek (UA).

Gustaaf Cornelis is wetenschapsfilosoof van opleiding (VUB en UGent). Naast wetenschappelijke artikels en monografieën, publiceerde hij een aantal boeken voor het secundair onderwijs en bracht hij een didactische cd uit over de evolutietheorie. Hij is steeds op zoek naar nieuwe methoden om jonge mensen bij de les te houden.

Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.