Voorbij de tolerantie: een kritisch debat over diversiteit

woensdag, 1 april, 2015 - 18:00
Promotiezaal D 2.01
RHEA
Debat

Het RHEA Expertisecentrum wil via wetenschappelijk en interdisciplinair onderzoek en onderwijs bijdragen tot kennisontwikkeling omtrent gender, diversiteit en intersectionaliteit. Rhea biedt tevens een platform voor onderzoekers uit verschillende vakgroepen enfaculteiten, verleent advies inzake gelijke kansen- en diversiteitsbeleid, en wenst bij te dragen tot het maatschappelijke debat over gender en diversiteit. In dit kader organiseert het expertisecentrum op 1 april een debat over diversiteit. Dat vindt plaats in de promotiezaal van gebouw D (lokaal 2.01) op de VUB-campus van Etterbeek, en start om 18 uur.

• 18u00 Ontvangst
  • 18u15 Verwelkoming door Prof. dr. Paul De Knop, Rector VUB
  • 18u30 Inleiding door Prof. dr. Gily Coene, directeur RHEA
  • 18u45 Lezing door Drs. Zihni Özdil:
    Voorbij de tolerantie: naar een radicale herziening van diversiteit.
    Zihni Özdil, is maatschappijhistoricus (Erasmus Universiteit Rotterdam) schrijver en columnist. In Nederland staat hij bekend om zijn kritische analyses van maatschappelijke ontwikkelingen. Zijn standpunten worden door de Nederlandse media omschreven als ‘onorthodox’, ‘hard’ maar ‘onderbouwd’. In deze lezing argumenteert hij dat ‘diversiteit’ betekenisloos is zolang tolerantie – dat volgens hem haaks staat op gelijkheid – de kern is van beleid ten aanzien van zogenaamde ‘allochtonen’, vrouwen, holebi’s en transgenders.
  • 19u15 Paneldiscussie en Q&A:
    Is er nood aan een radicale herziening van diversiteit?
    Drs. Soumia Akachar (doctoraal onderzoeker, RHEA)
    Prof. dr. Sarah Bracke (postdoctoraal onderzoeker RHEA)
    Prof. em. Machteld De Metsenaere (voormalig directeur RHEA)
    Prof. dr. Henk De Smaele (historicus Universiteit Antwerpen)
    Mevr. Yasmine Kherbache (politica sp.a)
    Moderator: Prof. dr. Karen Celis, co-directeur RHEA
  • 20u30 - 22u Receptie

Registratie

Deelname aan het event is gratis, maar inschrijven is verplicht. Meer info: Prof. Dr. Els Leye, via e-mail of telefoonnummer 02-614 82 30.