‘De vooroudercultus’, de oudste religie van de mens

dinsdag, 17 maart, 2015 - 10:00
Karel Van Miert Building, zaal Van Gogh
Pleinlaan 2, 1050 Brussel
upv
upv@vub.ac.be
www.upv.vub.ac.be

vooroudercultus

De monotheïstische religies monopoliseren bijna alle aandacht. Maar de oudste religie waaruit deze zijn ontstaan, heeft nauwelijks aandacht gekregen van onderzoekers.

Er worden namen voor gebruikt zoals ‘animisme, sjamanisme, primitieve religie, bijgeloof’ enz.

Wij gaan in deze lezing uit van ‘de vooroudercultus’, die zeer lang de enige religie was van de mensheid, verspreid over heel de wereld. Hoe kwam dat?

We zoeken daarbij ook naar de functie van religie bij de reproductie van de mens. Dus in de eerste plaats religie als een biologisch fenomeen, en in tweede instantie ook cultureel aard.

De vooroudercultus hielp de mens zijn maatschappij te reproduceren. Twee zaken waren daarbij essentieel: het doorgeven van kennis en het bevorderen van motivatie.

• Lid UPV: 7 euro
  • Lid VKP VUB-EhB-UZ: 1 euro
  • Studenten (alle) en personeel Vrije Universiteit Brussel: 1 euro op vertoon van studenten- of personeelskaart
  • Alumni VUB: 1 euro op vertoon van alumnipas