logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Waterbeheer in Brussel, meer dan enkel een Vlaams probleem

dinsdag, 13 oktober, 2015 - 14:00
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
UPV
026148220
upv@vub.ac.be
http://upv.vub.ac.be
Begeleid bezoek

De druk die stedelijke gebieden uitoefenen op de watercyclus is enorm en zorgt voor héél wat problemen. Zo wordt het (stromend) water vaak gebruikt om afvalproducten van verschillende aard uit de stad te evacueren, met heel wat milieuverontreiniging als gevolg.

De sterk ondoordringbare stedelijke oppervlaktes belemmeren bovendien het natuurlijke doorsijpelen van regenwater, met een stijgend risico op overstromingen als gevolg.

Daarbij is het erg moeilijk om de vraag naar water in de stad dient optimaal te verdelen tussen de verschillende noden (van huishoudens, de industrie, de landbouw, het transport, ...).

Het landgebruik (ondoorlatende oppervlakten, groene ruimten, ...) heeft een belangrijke invloed op de hydrologische cyclus in de stad. Deze laatste bepaalt dan weer het stedelijk klimaat, dat met de nakende klimaatswijzigingen cruciaal wordt voor de stedelijke levenskwaliteit.

Hoe we de verschillende effecten van al deze factoren moeten inschatten en, waar mogelijk, kunnen inperken, zullen we ons samen met verschillende onderzoekers afvragen.

water