• Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.
  • Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

Wiskunnend Wiske wedstrijd 2015-2016

maandag, 28 september, 2015 - 09:00 to maandag, 14 maart, 2016 - 16:00
Campus Etterbeek
wiskunnend.wiske@vub.ac.be
Jaarlijks kruisen ongeveer 2000 wiskundeknobbels uit het vijfde en zesde jaar secundair onderwijs de degens. Ze buigen zich over een aantal intrigerende wiskundige opdrachten in de Wiskunnend Wiske -Wedstrijd. Einddoel? Een plaatsje én overwinning in de finale op 14 maart 2016. Wie zei dat wiskunde saai was?

Wiskunnend Wiske verbreedt haar horizon

De Wiskunnend Wiske wedstrijd heeft de afgelopen 5 jaar jongeren uit heel Vlaanderen getoond hoe actueel en divers wiskunde als wetenschap is. Maar wiskunde is er ook om andere wetenschappen te helpen of te vereenvoudigen. Ook in deze zesde editie spitsen we ons daarom niet enkel toe op de zuivere wiskunde, maar breiden we uit naar toepassingsgebieden in andere wetenschapsdomeinen.

Prof. Ingrid Daubechies, bedenker van de wedstrijd, wordt hiervoor bijgestaan door twee sterke ambassadrices: Prof. Ann Dooms en Dr. Pattie Maes. Samen zorgen ze voor heel wat interessante vraagstukken.

Geen klassieke vraagstukken

Het concept is: geen klassieke vraagstukken met gegevens en formules, maar uitdagende open vragen waar wetenschappers en wiskundigen nog steeds het hoofd over breken. Vergeet voor even de wiskunde van breuken, cosinus en sinus, integralen of limieten... Treed binnen in de fascinerende wereld van de wiskunde vol raadsels en ontdekkingen.

De opdrachten sluiten bovendien mooi aan bij de specifieke eindtermen onderzoekscompetentie. De vragen uit de wedstrijd kunnen als inspiratie dienen voor de onderzoeksvraag/-opdracht waar leerlingen zich over buigen.
Om je een idee te vormen van het type vragen, bekijk de opdrachten van de vorige edities in de kolom rechts.

De opdrachtenreeks kwam tot stand met de samenwerking van de faculteit Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen en de faculteit Ingenieurswetenschappen van de VUB.

Hoe gaat het in z'n werk?

De voorronde van de wedstrijd bestaat uit 3 opdrachten die in klasverband dienen opgelost te worden. De 3 hersenbrekers worden tussen september en januari afzonderlijk toegestuurd. Elke klas krijgt vervolgens drie weken om deze opdrachten op te lossen.
De klassen die over alle drie de opdrachten het beste resultaat halen, mogen deelnemen aan de spannende finale op maandag 14 maart 2016 op onze campus Etterbeek. Voor de finale vaardigt elke klas maximaal 12 leerlingen af.

De winnaars van de finale van de Wiskunnend Wiske Wedstrijd 2016

Benieuwd naar de spannende finaledag? Bekijk de sfeerbeelden van de finale 2016.

Mooiste 3D ontwerp van Wiske met het programma Surfer:

Sint-Ursulalyceum - Lier - 6D WWA (Anti Alliteratie)

Derde plaats 2016:

Koninklijk Atheneum - Tervuren -6 ECWI, 6 LAWI, 6WEWI (KwAdraTische KATers)

Tweede plaats 2016:

Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdescollege - Edegem - 5GrWi8/LaWi8/WeWi8 Groep2 (Hippe Hyperbolen)

Eerste plaats 2016:

Bischoppelijk College - Veurne - 6de jaar Wet-Wisk en Lat-Wisk (Wiskunnende Westhoekers)

De winnaars van de finale gingen naar huis met een unieke Pi-trofee in 3-D, aangeboden door Print Place.

Benieuwd naar welk plekje de pi-trofee in de school kreeg, bekijk hun filmpje

Print Place

Wall of Fame

Dit waren de winnaars van de vorige edities:

• editie 2015: Sint-Albertuscollege Haasrode (5 GWwLWWWw)
  • editie 2014: Virga Jessecollege Hasselt (VI 6 Latijn-Wiskunde)
  • editie 2013: Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie Sint-Niklaas (6WeWib - 6LWib - 6GWib)
  • editie 2012: Sint-Albertuscollege Haasrode (6GWw - WWw - LWw)
  • eerste editie (2011): Sint-Jozefinstituut Essen (6WeWi)

De Wiskunnend Wiske wedstrijd wordt gesponsord door:

Solvay
                                           Fonds Ernest Solvay, beheerd door de Koning Boudewijnstichting

Het project ontving de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie 2014 van de Stuurgroep Wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten en de Jonge Academie.

Het prijzenpakket van de zesde editie wordt gesponsord door: