De ziekenhuisbacterie

UPV
upv@vub.ac.be
Lezing

Mensen die in een ziekenhuis of woonzorgcentrum worden opgenomen, en hun naasten, maken zich vaak ongerust over het risico op een zogenaamde ziekenhuis- of zorginfectie. Volgens een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) loopt 6% van de Belgische ziekenhuispatiënten, dat wil zeggen: ruim 100 000 patiënten per jaar, een ziekenhuisinfectie op. Vooral de intensieve afdelingen voor volwassenen en pasgeborenen scoren hoog. Door die complicaties moeten veel patiënten langer in het ziekenhuis blijven. Bovendien zouden er in ons land elk jaar zowat 2 600 patiënten overlijden ten gevolge van een ziekenhuisinfectie. Ook bewoners van woonzorgcentra vormen een kwetsbare groep. Daarom voert de Vlaamse overheid sinds enkele jaren een campagne ter bestrijding van zorginfecties en worden er in ziekenhuizen en in woonzorgcentra allerlei maatregelen getroffen waarbij een zorgvuldig antibioticagebruik en een zorgvuldige handhygiëne cruciaal staan. Men schat dat met preventieve maatregelen ongeveer 30% van de ziekenhuisinfecties vermeden kunnen worden.

ziekenhuis

Vooraf inschrijven is niet nodig

3 euro ter plaatse te betalen

• Leden Partena/personeel UZ Brussel: gratis