BANG! | Penser Fou (Kamprad 's Executie) + Approximatie 1/ Compositie voor 12 personal computers

donderdag, 10 maart, 2016 - 20:30
The Brussels Art_Institute
Auguste Gevaertstraat 15-22-24, 1070 Brussel
KultuurKaffee
cultuur@vub.ac.be
www.kultuurkaffee.be
Cultuur

Penser Fou (Kamprad 's Executie)

Dirk Hendrikx; props en interviews + Johannes Verschaeve

Met 'Penser Fou' werkt performancekunstenaar Dirk Hendrikx samen met BANG! curator Johannes Verschaeve rond sleuren, staan, duwen, bewegen en beleven. Geluiden worden live gecomponeerd: rug tegen rug.

Deze performance is het vierde luik van een verder te realiseren totaalproject. Eerder al filmde Hendrikx zijn werk in Bozar, Botanique en op zijn eigen KunstenFestivalDesAards. Elk werk staat op zichzelf, maar haakt tegelijkertijd in op de voorbereiding van één toekomstig filmprojectie.

Hendrikx vertelt verhalen met zijn lichaam. De taal en techniek van de ‘mime corporel’ is helemaal de zijne. Naast zijn werk als performer (o.a in Drift) is hij ook beeldend kunstenaar (fotografie,sculptuur,videokunst,…). In zijn werk zoekt Hendrikx steeds naar de primitieve puurheid die in onze samenleving verloren is geraakt.

Approximatie 1/ Compositie voor 12 personal computers

Wim Reygaert

Mogen we aan u voorstellen: 12 computers, 12 muzikanten, het internet, 2 printers en 2 ventilatoren. Ofte: het orkest van Wim Reygaert. Geïnspireerd door een foto van een cybercafé, ging Reygaert aan de slag met oude en nieuwe muziektechnieken en creëerde hij een geheel eigen muziekschriftuur. Net als bij een klassieke orkestratie (blazers, strijkers, slagwerkers,…) bestaat zijn computerensemble uit verschillende secties. Elke muzikant heeft in zijn compositie een eigen partituur die volgens een vooraf bepaald tijdschema afgewerkt wordt. De compositie bestaat niet uit notenbalken maar vertrekt vanuit webadressen, URL’s en andere commando’s. Alle gevonden geluiden manipuleert Reygaert en stelt hij opnieuw samen tot een nieuw geheel. Een uniek muziekstuk als continue stroom zonder ritme, melodie of harmonie.

Belgische regisseur/ muzikant Wim Reygaert verdeelt zijn tijd tussen het maken van films, muziekvideo’s, commercials en het Belgische noiserocktrio Drums Are For Parades.