De bijzondere wereld van licht – over de fysica van het zichtbare en het onzichtbare

woensdag, 16 maart, 2016 - 14:00
Faculteit: Interfaculty Department for Teacher Education
gebouw 6F
laboratorium fysica
IDLO
idlo.nascholingen@vub.ac.be
IDLO-nascholing

In deze workshop bespreken we de fysica van licht, dus van “het zichtbare”, maar ook die van van “het onzichtbare”. Via experimentele opstellingen en presentaties geven we een hands-on inleiding in de complexe wereld waarin licht zich propageert. We vertrekken van klassieke optische fenomenen zoals reflectie en refractie tussen twee media, diffractie en interferentie. Maar we geven ook voorbeelden van, bijvoorbeeld, lichtbuiging door inhomogene media en tonen welke rol deze allemaal kunnen spelen in exotische toepassingen, zoals de zogenaamde onzichtbaarheidsmantel à la Harry Potter en optische zwarte gaten.

De workshop wordt ingericht naar aanleiding van 2015 International Year of Light and Light-Based Technologies.

PRAKTISCH

• Nascholers: Vincent Ginis, postdoctoraal onderzoeker FWO, IR/TONA/Applied Physics; Jan Danckaert, professor VUB, WE/DNTK/IDLO/Applied Physics; Guy Verschaffelt, professor VUB, UR/TONA/Applied Physics; Eddy Carette, onderwijs- en studiebegeleider VUB.
  • Doelgroep: leraren natuurwetenschappen/fysica, derde graad ASO.
  • Kostprijs: 50 euro.
Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.