Debat over Mobiliteitsactivisme in Brussel en Antwerpen met o.a. VUB ES fellow Wim Van Hees

donderdag, 19 mei, 2016 - 19:30
Faculteit: Sociale Wetenschappen & Solvay Business School
Beursschouwburg
beursschouwburg, A. Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel
benjamin.de.cleen@vub.ac.be
Debatcafé

Van Picnic the Streets tot protest tegen de Oosterweelverbinding en Uplace laten geëngageerde burgers hun stem horen over mobiliteit en stedenbouw. Ze verzetten zich tegen beleidsbeslissingen en formuleren alternatieven. Ze bezetten pleinen, organiseren referenda en proberen hun gelijk te halen voor de rechtbank.

Hoe mobiliseren mobiliteitsactivisten burgers en brengen ze hun verhaal naar het brede publiek? Hoe proberen ze te wegen op het beleid? Welke strategieën werken, en welke niet? En hou verhouden communicatieprofessionals, academici, artiesten, architecten en stedenbouwkundigen, politici en juristen zich tot mobiliteitsactivisme?

Het event brengt Antwerpse en Brusselse actoren samen. Hoe anders is de Antwerpse context dan de Brusselse? En wat kan het Antwerpse middenveld leren van het Brusselse en omgekeerd?

Wim Van Hees (Ademloos, VUB ES Fellow) en Manu Claeys (Straten-Generaal) doen het Antwerpse verzet tegen de Oosterweelverbinding uit de doeken: van de strijd tegen fijn stof tot het plan voor Ringland en de pas gelanceerde tweede petitie tegen het BAM-tracé (http://www.ademloos.be/petitie/tegenbam). An Descheemaeker (BRAL) vertelt het verhaal over de Brusselse strijd: van Picnic the Streets tot het juridische steekspel rond Uplace. Nadien gaan zij in gesprek met elkaar, met Kristiaan Borret, huidig Brussels Bouwmeester en voormalig Antwerps Bouwmeester, en met het publiek.

Wim Van Hees is fellow van de faculteit Economische en Sociale Wetenschappen van de VUB. Hij werd voorgedragen als fellow door de vakgroep communicatiewetenschappen. Van Hees is de eerste V in de naam van het reclamebureau VVL, vandaag BBDO, en kreeg een Lifetime Achievement Award van de Stichting Marketing. Hij was de man achter de Hand in Hand-campagnes tegen het Vlaams Blok. En als één van de oprichters van de vzw Ademloos die zich verzet tegen de Oosterweelverbinding is hij vandaag een centrale figuur in de burgerbeweging voor een gezond en leefbaar Vlaanderen.

beurskafee

gratis

Programma (in het Nederlands)

• 19.30: Introductie
  • 19.40: Wim Van Hees (Ademloos, VUB ES Fellow) en Manu Claeys (Straten-Generaal) over het burgerverzet tegen de Antwerpse Oosterweelverbinding
  • 20.05: An Descheemaeker (BRAL) over mobiliteitsactivisme in Brussel, van Picnic the Streets tot het verzet tegen Uplace
  • 20.30: Debat met Wim Van Hees, Manu Claeys, An Descheemaeker, en Kristiaan Borret (Brussels Bouwmeester, voormalig Antwerps Bouwmeester)

Georganiseerd door VUB vakgroep communicatiewetenschappen, researchcentredesire.eu, en Wouter De Raeve, met de steun van Brussels Academy.