Democratie en verkiezingen: een woelige relatie

dinsdag, 18 oktober, 2016 - 12:00
Karel Van Miert, 5+, Lokaal Van Gogh
Pleinlaan 5, 1050 Brussel
Uitstraling Permanente Vorming vzw
upv@vub.ac.be
lunchlezing

Prof. dr. Kris Deschouwer
Vakgroep Politieke Wetenschappen, VUB

Democratie is vandaag in grote mate vertegenwoordigende democratie. We verkiezen vertegenwoordigers die besturen in naam van het volk. Deze vertegenwoordigers behoren tot politieke partijen die verschillende visies verdedigen over hoe de samenleving er moet uitzien.

Maar we nemen wel steeds minder deel aan verkiezingen en als we dat doen, veranderen velen van ons de volgende keer hun keuze. Bovendien hebben partijen almaar minder leden en daalt het vertrouwen in politici. Wil dat zeggen dat de vertegenwoordigende democratie op haar adem trapt? Wat is er precies aan de hand? Zijn verkiezingen voldoende democratisch en kan democratie zonder verkiezingen?

• Lid UPV: 7 euro*
  • Werkzoekenden, studenten: 1 euro*
  • Personeel en alumni Vrije Universiteit Brussel, VKP VUB-EhB-UZ: 1 euro*
  • Anderen: 8,5 euro