documentaire "THE INVISIBLE CITY/KAKUMA"

dinsdag, 22 november, 2016 - 20:00 to dinsdag, 22 november, 2016 - 21:30
COOP
Demetskaai 23 - 1070 Anderlecht
redelijk.eigenzinnig@vub.ac.be
www.redelijkeigenzinnig.be
documentaire

Redelijk Eigenzinnig!?

Redelijk Eigenzinnig is een interdisciplinair keuzevak voor studenten en een lezingen- en activiteitenreeks voor een breed publiek.

Aan de basis liggen de humanistische waarden en onderwijsvisie van de VUB waarin vrije meningsuiting, sociale bewogenheid, vrij onderzoek, kritische vorming en verantwoordelijkheid centraal staan. Vanuit deze pijlers wil 'Redelijk Eigenzinnig: Nadenken over Mens en Maatschappij' aanzetten om kritisch te reflecteren over belangrijke maatschappelijke vraagstukken. We geven het woord aan academici, onderzoekers, professionals en actieve burgers. Tijdens lezingen, debatten, workshops, rondleidingen,... gaan zij in gesprek met  studenten en het brede publiek.

Tijdens academiejaar 2016-2017 buigen we ons over het thema migratie

The invisible City / Kakuma

Het Kakuma vluchtelingenkamp in de Turkana woestijn in Kenia is de snelst groeiende stad in de Hoorn van Afrika. De bevolking groeit dagelijks ondermeer aan met  kinderen die er zonder hun ouders toekomen. Ze werden door hen weggestuurd uit conflictgebieden, richting de relatieve veiligheid van het vluchtelingenkamp. De kinderen grijpen alle mogelijkheden aan om in het kamp een nieuw leven en een toekomst uit te bouwen. Maar kan dit wel? De Belgische filmmaker Lieven Corthouts besloot om meer dan 4 jaar in het kamp te verblijven. Hij bouwde er vriendschappen op en deelde lief en leed met de bewoners. Het leven van enkele van hen - allemaal kinderen en jongeren - legde hij vast op beeld. In zijn film ‘The invisible city’ toont hij tot wat de kinderen in staat zijn en legt hij de dynamiek van het kamp bloot. Kan Kakuma een echte toekomst bieden of is het slechts een wachtkamer waar je beste optie een gevaarlijke reis naar Europa is? Na de vertoning van de film, komt Lieven Corthouts nabespreking. Hij licht zijn ervaringen bij het draaien van de documentaire toe en gaat graag in op vragen van het publiek.

Inschrijven

De activiteit gaat door op dinsdag 22 november 2016, van 20u tot 21u30, gevolgd door een nabspreking met de regisseur, in COOP (http://www.euclides.be/nl/centre/zuidhaven)

Enkel niet-VUB-studenten of VUB-studenten die niet zijn ingeschreven voor het vak ‘Redelijk Eigenzinnig’  dienen zich in te schrijven.

Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.