Fototentoonstelling ARMOEDE DOOR KINDEROGEN

Gebouw D
1e verdieping
Afterwork Rondleiding

Momenteel loopt er op verschillende locaties in het Brusselse een fototentoonstelling, getiteld ARMOEDE DOOR KINDEROGEN,

Eén op zeven inwoners van België is arm. Arm zijn betekent dat men in een gezin leeft met een inkomen dat lager is, soms véél lager, dan de armoedegrens. Staan we er echter nog bij stil dat armoede meestal òòk betekent: slechte, ongezonde huisvesting, weinig kans op behoorlijk werk, veel uitgestelde gezondheidszorg, minder kansen in het onderwijs, schaamte, opstandigheid, eenzaamheid en uitgesloten zijn van cultuur en gemeenschapsleven?

Ons systeem van sociale zekerheid, aangevuld met enkele initiatieven van solidaire burgers en organisaties, is voldoende om armen te laten overleven, niet om armoede te vermijden. In het Brussels Gewest schat men dat vier op tien kinderen geboren worden in een arm gezin... en dat in een rijk land! Ouders in armoede, dikwijls alleenstaand, houden ook van hun kinderen, maar hun leefomstandigheden laten hen niet toe de kansen op een goede ontwikkeling te bieden, die andere kinderen meestal wel krijgen.

Wij willen u beelden tonen: niet over kinderen, maar door kinderen gemaakt. Een manier om hen zelf aan het woord te laten.

In basisscholen, gelegen in stadsbuurten met veel armoede, werden kinderen uitgenodigd om met ter beschikking gestelde fotoapparaatjes beelden te maken van mensen en dingen die ze belangrijk of mooi vonden, dààr waar ze leefden. Dat leverde soms onhandige, dikwijls ontroerende foto’s op. De kinderen fotografeerden geen armoede, maar intens leven: hùn leven! Als bezoeker zal u mogelijks de armoedige omstandigheden opmerken, maar de kinderen zelf hebben er dikwijls een dosis fierheid en welkome zelfbevestiging aan over gehouden. Dit rijke materiaal confronteren we met de visie van beroepsfotografen, die vanuit hun sociale bewogenheid de aandacht willen vestigen op de vele aspecten van armoede en sociale achterstelling: de sporen die het op mensen nalaat, troosteloze omgevingen, maar soms ook (onverwachte) schoonheid.

De Vrije Universiteit Brussel, Campus Etterbeek (Gebouw D, 1e verdieping) is er daar één van. In samenwerking met het huisvandeMens Brussel en Uitstraling Permanente Vorming vzw reserveerden we voor jullie (studenten, personeel, UPV-leden,…) alvast drie rondleidingen:

> Een lunch-rondleiding op vrijdag 18/3 om 13:00
> Een filosofische wandeling op maandag 18/4 om 10:00
> Een afterwork-rondleiding op woensdag 27/4 om 16:00

Hierbij GRATIS aansluiten of een ander (groeps-)moment voorstellen?
Geef een seintje via expo@vrijzinnigbrussel.be of .

Houdt u ook alvast de datum van de FINISSAGE (receptie en debat) vrij? Die gaat door op 10 mei om 18:00 in de Erasmushogeschool Brussel.

Armoede door Kinderogen is een samenwerking tussen huisvandeMens Brussel, Vrije Universtiteit Brussel, Erasmushogeschool Brussel, UZ Brussel, Agorakring en UPV vzw.