Human Requiem- Klarafestival 2016

grietje.goris@vub.ac.be
Alumni-event

Klarafestival 2016

Verwacht je met deze editie van het Klarafestival aan een staalkaart van passiemuziek, van oud tot splinternieuw, van Oost tot West, van traditioneel tot innovatief, van puur muziek tot muziektheater, film en beeldende kunst.

De festivaleditie van 2016 is opgevat als een collage van universele verhalen over de passie van de mens en zijn compassie met de medemens, en met religieuze en spirituele muziek als vertrekpunt.

Of je nu blank of donker bent, jong of oud, gelovig of ongelovig, arm of rijk, lijden doen we allemaal wel eens. Gelukkig zijn er dan de muziek en de kunst waarin we troost en houvast vinden. Als dat gebeurt, verandert de emotie van het lijden in een universeel bewustzijn waarin we ook de ander herkennen. Wat de ander overkomt, raakt mij ook, alsof het mij overkomt, en omgekeerd. Passie wordt compassie.

De geest van een festival bestaat echter niet alleen uit de kritische reflectie, maar ook uit samen vieren. Ondanks het thema van lijden en medelijden is het Klarafestival opnieuw één groot feest: een ode aan de universele en helende kracht van muziek en aan de nooit ophoudende instroom van nieuwe ideeën en verrassende concepten.

Voor onze VUB-alumni, -personeel en -studenten hebben we 3 stukken geselecteerd, uiteenlopend qua genre en beleving, gelijk in de aansluiting op onze VUB-waarden van humanistische reflectie en hedendaags maatschappelijke verankering.

HUMAN REQUIEM door RUNDFUNKCHOR BERLIN

Klarafestival 2016 voor VUB-alumni, -personeel, -studenten en vriendenkringen

Op zaterdag 19.3.2016 om 20u in de Hallen van Schaarbeek

Een hedendaagse bewerking van Brahms

·         Nikolas Fink, dirigent en Ilka Seifert & Sasha Waltz, choreografie en dramaturgie
·         Sylvia Schwartz, sopraan -Konrad Jarnot , baritone-Angela Gassenhuber & Philip Mayers, piano

Achtergrond

Human requiem is zoveel meer dan alleen maar een uitvoering van Brahms troostende partituur. In deze bijzondere uitwerking van Ein deutsches Requiem word je omringd door koorzangers, solisten en pianisten in een theatrale enscenering van Jochen Sandig en Sasha Waltz. Niet voor niets zei Brahms dat zijn ‘Duitse’ requiem gerust een ‘menselijk’ requiem mocht worden genoemd. Hel en verdoemenis zeiden Brahms weinig. Hij liet de klassieke Latijnse dodenmis dan ook links liggen en sprokkelde zelf een selectie van bijbelteksten bij elkaar. Brahms wilde zijn luisteraars een kans bieden om in het reine te komen met de eigen sterfelijkheid en uiteindelijk rust te vinden in het hier en nu - temidden van onze al even sterfelijke medemensen. In Jochen Sandigs eenvoudig concept weerklinkt Brahms’ boodschap als veel meer dan alleen maar een idee: ze wordt nu tastbaar, lijfelijk, ruimtelijk en intens persoonlijk. Een totaalervaring.

Reductieprijs

14€ (i.p.v.28€)

Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.