IceCube Masterclass

woensdag, 2 maart, 2016 - 09:00
Workshop

Verschillende universiteiten in Europa en de VS organiseren jaarlijks de IceCube Masterclass. Tijdens deze Masterclass onderzoeken leerlingen van het secundair onderwijs de geheimen van kosmische achtergrondstraling. Om dit te doen gaan ze aan de slag met de data die aan het Antarctische IceCube Neutrino-observatorium verzameld werden.

IceCube is een kubieke kilometer ijs op de Zuidpool, waarin een internationaal team van wetenschappers 5160 lichtsensoren begroef. Deze sensoren pikken het licht op dat door piepkleine en ongrijpbare elementaire deeltjes wordt uitgestoten wanneer ze interageren met het Antarctische ijs. De waarneming van die Neutrino’s leert ons meer over de meest spectaculaire kosmische gebeurtenissen.

VUB- èn ULB- wetenschappers, die meewerken aan de IceCube - telescoop, delen graag in hun kennis en onderzoek leiden je eerst in in de materie. 's Namiddags ga je dan zelf aan de slag om kosmische straling en neutrino’s te onderzoeken. Hier krijg je de keuze uit twee activiteiten. De dag wordt afgesloten met een videoconferentie met de deelnemers aan de andere Masterclasses over de hele wereld en met de wetenschappers in de Zuidpoolbasis bij IceCube.

Deelnemen?

Deze Masterclass wordt georganiseerd voor leerlingen in het zesde jaar van de secundaire school met een grote honger naar fysica. Verschillende activiteiten zullen in het Engels doorgaan, dus een goede basiskennis Engels wordt verondersteld. Leerlingen kunnen registreren voor deze Masterclass via dit formulier.

Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.