logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Kennismaking met de vakgroepen MFYS (Menselijke Fysiologie) en BLITS (Brussels Laboratorium voor Inspanning en TopSport)

dinsdag, 26 april, 2016 - 14:00
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
U- Residence
Uitstraling Permanente Vorming vzw
02 614 82 20
info@upv.ac.be
www.upv.vub.ac.be
Bezoek labo

@ U-residence VUB campus Etterbeek

Bewegen is goed voor het brein! Fysieke activiteit is goed voor je brein en stelt cognitieve veroudering uit, zeker als je het combineert met andere activiteiten die je hersenen prikkelen. Maar ga best fietsen of joggen op het platteland, want in de stad profiteer je veel minder van de voordelige effecten. Bewegen en fysieke inspanning hebben een belangrijke invloed op de gezondheid. Verschillende van onze studies hebben ook duidelijk het gunstig effect van bewegen (bv. naar het werk pendelen met de fiets) aangetoond.

PROGRAMMA 14u00 – 14u05 Introduction Prof. dr. em. Henri Eisendrath

14u05 – 14u30 Exercise and the Brain in Health and Disease Prof. dr. Romain Meeusen Tijdens de inleiding zal prof Meeusen een overzicht geven van de verschillende onderzoeksprojecten die in zijn labo gebeuren. Het onderzoek beslaat een ruim domein waarin de invloed van bewegen op de activiteit en werking van de hersenen wordt bekeken.

14u30 – 14u55 Exploring the limits of fatigue Prof. dr. Bart Roelands Prof Roelands licht de studies toe waarin we hebben getracht om de limieten van vermoeidheid tijdens inspanning te onderzoeken. Het betreft studies waarbij de verschillende neurotransmitters werden gemanipuleerd tijdens inspanning in een hoge omgevingstemperatuur. Ook de invloed van mentale vermoeidheid op het prestatieniveau wordt voorgesteld.

14u55 – 15u20 When things go wrong: Exercise and Cognition Dr. Cajsa Tonoli Dr Cajsa Tonoli bespreekt de invloed van bewegen bij patiënten populaties zoals Type1 diabetes. Het is duidelijk dat de cognitie door deze aandoening wordt beïnvloed en dat regelmatige beweging hierop een positief effect heeft. Ook nutritionele interventies kunnen hierbij een rol spelen.

15u20 – 15u45 Let’s bike and stay healthy! Prof. dr. Bas de Geus Prof. de Geus licht de invloed van het gebruik van de fiets voor het transport van en naar het werk toe. We hebben in verschillende onderzoeken kunnen aantonen dat pendelen met de fiets een positieve invloed heeft op de gezondheid. Uiteraard is het belangrijk om er voor te zorgen dat het pendelen met de fiets zo veilig mogelijk kan gebeuren.

15u45 – 16u30 Koffiepauze met doorlopend bezoek aan labo MFYS In het labo MFYS-BLITS zullen er tijdens de koffiepauze demonstraties worden gegeven van de verschillende experimenten die in het labo worden uitgevoerd. Zo kan u kennismaken met het afnemen van een EEG waarmee de elektrische activiteit van de hersenen wordt gemeten, demonstratie van een inspanningstest op een specifieke ergometer, deelnemen aan een cognitieve testbatterij … HOOGTEKAMER: een testruimte in het laboratorium en twee hotelkamers. Hierin worden (top)sporters onderworpen aan onderzoek naar de mentale effecten van een verblijf op grote hoogte. Tegelijkertijd worden deze ruimtes gebruikt als onderdeel van trainingstrajecten. Zo wil rector Paul De Knop deze faciliteiten zelf benutten als voorbereiding voor zijn klim op de voet van de Mount Everest.