logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Redelijk Eigenzinnig - Module Levenslang en duurzaam bewegen

dinsdag, 26 april, 2016 - 19:00 to dinsdag, 26 april, 2016 - 21:00
Huis van de Mens
Sainctelettesquare 17, 1000 Brussel
redelijk.eigenzinnig@vub.ac.be
http://www.redelijkeigenzinnig.be

12/04/2016 - Komt er ook sleet op mijn lijf als ik niet beweeg?, Prof. Dr. Paul De Knop

 

Spreker

 Prof. Dr. Paul De Knop

Abstract

 

In deze lezing zal worden stilgestaan bij maatschappelijke en individuele aspecten van levenslang en duurzaam bewegen. Vragen zoals welke maatschappelijke evoluties zien we op macroniveau en in onze directe omgeving; welke invloed hebben deze veranderingen op het milieu en op onze (al dan niet actieve) levensstijl. Welke trends, vaak vertrekkende vanuit technologische evoluties, beïnvloeden de duurzaamheid van onze omgeving om in te bewegen? Wat verandert er met het lichaam gedurende een mensenleven als we (a) te weinig, (b) voldoende of (c) teveel of te specifiek bewegen? Welke functies en betekenissen heeft bewegen op onze fysieke, mentale en sociale gezondheid om levenslang ons lichaam als een lust i.p.v. een last te ervaren en duurzaam oud(er) te worden?

Bio

 

Prof. Dr. Paul De Knop is rector aan VUB, gewoon hoogleraar aan de faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie en gespecialiseerd in sportsociologie en sportbeleid.

 

Deze lezing gaat door op dinsdag 12 april 2016, van 19u tot 21u, in het Huis van de Mens (Sainctelettesquare 17, 1000 Brussel).

26/04/2016 - Debat: Prof. Dr. Ivan Bautmans, Dhr. Eric Vanden Abeele, Prof. Dr. Ilse Smolders, Prof. Dr. Evert Zinzen - moderator: Prof. Dr. Kristine De Martelaer.

Abstract

In dit debat worden actuele thema’s rond levenslang en duurzaam bewegen verder aangehaald en toegelicht op basis van de vragen uit het publiek. Zo lijkt het relevant om stil te staan bij de lusten en de lasten van sporten in openlucht op het milieu (bv. wintersport als toerisme), trends in technologische oplossingen om veel mensen te kunnen laten sporten, bv zwemmen in een badkuip of in de natuur, … De aanwezigen zullen voldoende geprikkeld worden om wetenschappelijk gefundeerde en motiverende weetjes in het brein en de spieren op te slaan…..

Een ‘actief’ debat dat zal blijven kleven, want ‘active aging’ is toch niet voor de happy few?

Moderator

 De moderator van het debat is Prof. Dr. Kristine De Martelaer, hoofddocent binnen de faculteit LK, en bijzonder hoogleraar Universiteit Utrecht, met interesse in de leefwereld van jongeren, de kwaliteit van begeleiding in sport en bewegen en efficiënte didactische werkvormen.

Debaters                     

 Prof. Dr. Ivan Bautmans is hoofddocent gerontologie binnen de faculteit Geneeskunde en Farmacie en gespecialiseerd in levensloop & veroudering. Hij laat je meekijken in het diepste van je lijf (botstructuur, spieren, …) om nog meer te begrijpen welke effecten bewegen op jouw lichaam heeft.

 

Dhr. Eric Vanden Abeele is assistent aan de faculteit LK binnen de afstudeervariante fysieke activiteit, fitheid en gezondheid, hij is tevens directeur van De FitnessOrganisatie (DFO). Zijn moto is “Fit zijn… het betere medicijn”. Hij zal een klare kijk geven op wat er leeft in Vlaanderen en de sociale rol van de fitness-sector in het bijzonder. Ga ook jij gemotiveerd fit blijven?

 

 Prof. Dr. Ilse Smolders is hoogleraar in de faculteit GF, Farmacie, ex-topsporter atletiek, gerenommeerd onderzoeker binnen de neurowetenschappen. Ze laat je meekijken in ons brein om de neurologische processen van het lichaam in beweging te vatten.

 

 Prof. Dr. Evert Zinzen is hoofddocent in de faculteit LK en voorzitter van de lerarenopleiding (IDLO) aan de VUB, gespecialiseerd in het meten van fysieke activiteit en een sedentaire levensstijl, interventies op de werkvloer en op school. Hij wil alvast antwoorden op de vragen hoe je jouw eigen of andermans’ fysieke activiteit in kaart kan brengen en individuen of groepen kan stimuleren om actiever te gaan leven en zo in de eigen gezondheid te investeren.

Dit debat gaat door op dinsdag 26 april 2016, van 19u tot 21u, in het Huis van de Mens (Sainctelettesquare 17, 1000 Brussel).

Inschrijven

Enkel niet-VUB-studenten of VUB-studenten die niet zijn ingeschreven voor het vak ‘Redelijk Eigenzinnig’ dienen zich in te schrijven voor de lezingen/debatten.

Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.