Schaalvergroting door samenwerking in de erfgoedsector

vrijdag, 26 februari, 2016 - 09:30
Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven (CAVA)
info@cavavub.be
Studiedag

Het Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven (CAVA) organiseert een studiedag over schaalvergroting en samenwerking in de erfgoedsector.

De versnippering van de Vlaamse erfgoedsector is een bekend gegeven. Toch zijn er de voorbije jaren projecten geweest die een schaalvergroting beoogden. Sommige organisaties en instellingen bundel(d)en hun krachten tijdelijk of eenmalig. Andere gaan over tot een meer langdurige samenwerking of een fusie, waardoor een heel andere speler tot stand komt.

Zowel tijdelijke als permanente schaalvergrotingen tekenen en hertekenen het Vlaamse erfgoedlandschap voortdurend. Ze dragen bij tot het vergroten van het draagvlak voor de erfgoedsector, het vergroten van de slagkracht van de samenwerkende instellingen en het ontwikkelen van expertise. Maar schaalvergroting en samenwerking vergen heel wat inspanningen van de deelnemende organisaties en hun medewerkers. Bovendien kan ‘klein’ ook efficiënt zijn.

Deze studiedag is opgevat als een drieluik. We presenteren de stand van zaken en de Vlaamse context en we vragen ons af welke rol schaalvergrotingen en samenwerkingen daar vandaag in spelen. Daarnaast wordt via praktijkvoorbeelden ingegaan op de verschillende vormen van schaalvergroting, van projectmatige samenwerking tot fusie. Wat zet organisaties aan tot samenwerking en schaalvergroting? Welke randvoorwaarden zijn er? Wat werkt goed en wat werkt minder? Welke zijn de lessons learned? Zijn er tips and tricks voor de collega’s? Op de presentaties volgen een panelgesprek en vragenronde. Ten slotte gaan we, aan de hand van enkele conclusies,  in op de toekomst.

Praktisch

• De studiedag vindt plaats in promotiezaal A. Gerlo. Deze bevindt zich in gebouw D op de VUB-campus Etterbeek te 1050 Brussel. Op deze pagina vind je een wegbeschrijving en campusplan.
  • Uur: 9u30 – 16u30
  • Prijs: € 20, gratis voor studenten. Studenten kunnen zich inschrijven door te mailen naar info@cavavub.be.

Bij het onthaal worden er koffie en koeken aangeboden. ’s Middags is er een broodjeslunch voorzien.

Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.