logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Shakespeare

dinsdag, 1 maart, 2016 - 10:00
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
Karel Van Miert gebouw
Pleinlaan 5, verdieping +5, Van Gogh (5.61)
Uitstraling Permanente Vorming vzw
02 614 82 20
upv@vub.ac.be
http://upv.vub.ac.be/
Studiedag

Studiedag onder leiding van Frank Albers (Universiteit Antwerpen)

Voormiddag: de échte Shakespeare

William Shakespeare (1564-1616) is zonder twijfel één van de grootste schrijvers uit de geschiedenis, niet alleen in Engeland maar ook in de rest van de wereld. Hij schreef een 37-tal toneelstukken, 154 sonnetten en twee lange, erotische gedichten. Sommige van zijn stukken behoren tot de grootste klassiekers uit de wereldliteratuur: Romeo & Juliet, Hamlet, King Lear, Othello, Macbeth, ... Zijn stukken worden tot op de dag van vandaag gebruikt voor theaterbewerkingen, opera's, musicals en films.

Shakespeare zelf was een outsider in het Londense theaterwereldje van zijn tijd. Hij kwam uit de provincie en had geen hogere studies gevolgd. Maar beschikte wel over een uitzonderlijk taalgevoel. In deze ochtendsessie focussen we dan ook eerst op de man zelf: wie was Shakespeare? Was hij een goede man, een goede vader, een goede burger? Waarom worden er zoveel onzinverhalen over hem verteld? Een aantal hardnekkige mythes en misverstanden worden uit de weg geruimd. Daarna focussen we op de politieke en culturele contexten van zijn leven en werk.

Namiddag: Shakespeare en zijn outsiders

's Namiddags gaan we dieper in op twee van Shakespeares aangrijpendste outsiders: de jood Shylock uit The Merchant of Venice en Othello die een, jawel, Syriëstrijder was. In The Merchant of Venice gaan we dieper in op het probleem van het racisme en antisemitisme (ten tijde) van Shakespeare. In Othello gaan we op zoek naar de confrontatie tussen christenen en moslims. We bekijken ook fragmenten van prachtige verfilmingen aan de hand waarvan Frank Albers de waarde van Shakespeares werken en zijn complexe denken in perspectief zet.