• Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.
  • Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

The Rite of Spring- Klarafestival 2016

woensdag, 9 maart, 2016 - 20:00
Bozar
Henry Le Boeuf Hall
VUB-alumniwerking
grietje.goris@vub.ac.be
Alumni-event

Klarafestival 2016

Verwacht je met deze editie van het Klarafestival aan een staalkaart van passiemuziek, van oud tot splinternieuw, van Oost tot West, van traditioneel tot innovatief, van puur muziek tot muziektheater, film en beeldende kunst.

De festivaleditie van 2016 is opgevat als een collage van universele verhalen over de passie van de mens en zijn compassie met de medemens, en met religieuze en spirituele muziek als vertrekpunt.

Of je nu blank of donker bent, jong of oud, gelovig of ongelovig, arm of rijk, lijden doen we allemaal wel eens.  Gelukkig zijn er dan de muziek en de kunst waarin we troost en houvast vinden. Als dat gebeurt, verandert de emotie van het lijden in een universeel bewustzijn waarin we ook de ander herkennen. Wat de ander overkomt, raakt mij ook, alsof het mij overkomt, en omgekeerd. Passie wordt compassie.

De geest van een festival bestaat echter niet alleen uit de kritische reflectie, maar ook uit samen vieren. Ondanks het thema van lijden en medelijden is het Klarafestival opnieuw één groot feest: een ode aan de universele en helende kracht van muziek én aan de nooit ophoudende instroom van nieuwe ideeën en verrassende concepten.

Voor onze VUB-alumni, -personeel en –studenten hebben we 3 stukken geselecteerd, uiteenlopend qua genre en beleving, gelijk in de aansluiting op onze VUB-waarden van humanistische reflectie en hedendaags maatschappelijke verankering.

The Rite of Spring

Klarafestival 2016 voor VUB-alumni, -personeel, -studenten en vriendenkringen

Op woensdag 09.03.2016 om 20u in Bozar

• Nikolay Rimsky-Korsakov, Russian Easter Festival, Overture, op. 36
  • Tan Dun, Tears of Nature (Belgian première)
  • Igor Stravinsky, The Rite of Spring

Achtergrond

Stravinsky’s monumentale Le Sacre du Printemps barst van de moderniteit. Tegelijkertijd voert dit lenteritueel ons terug naar een religieus nulpunt: een ver verleden waarin het leven alleen door het offer van de dood kon worden aangevuurd.

Voor de Chinese componist Tan Dun moeten concerten liefst opnieuw rituelen worden waarin muziek de rol mag opnemen die ze eeuwenlang heeft vervuld: die van koppelteken tussen mens en wereld. Zijn concerto Tears of Nature, geschreven voor de virtuoze percussionist Martin Grubinger, wordt voor het eerst in België uitgevoerd. Drie natuurrampen in drie verschillende steden staan centraal. Tan Dun viert de veerkracht van de menselijke geest die ondergaat, vecht en danst, op maat van de natuur.

Ook in Rimsky-Korsakov’s Russian Easter Overture weerklinkt de energie van oude rituelen: hij schildert in de hem kenmerkende kleuren de klanken van het paasgebeuren op het Russische platteland. Diego Matheuz, de nieuwste ster uit de Venezolaanse stal van El Sistema en Gustavo Dudamel, neemt het Radio Filharmonisch Orkest op sleeptouw in dit bruisende festivalprogramma.

De inzendingen voor dit formulier zijn afgesloten.