logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

In de voetsporen van Karl Popper: naar een historische wetenschapsfilosofie

dinsdag, 2 februari, 2016 - 10:00
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
Karel Van Miert gebouw
Pleinlaan 5, verdieping +5, Van Gogh - 5.61
Uitstraling Permanente Vorming vzw
02 614 82 20
upv@vub.ac.be
http://upv.vub.ac.be/
Lezing

Lezing door prof. dr. Bart Van Kerkhove (VUB-vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen)

De moderne, professioneel bedreven wetenschapsfilosofie heeft op meerdere wijzen komaf gemaakt met meer traditionele denkbeelden over wetenschap.

Eén daarvan is de introductie van het fallibilisme of feilbaarheidsdenken. Indien wetenschap mensenwerk is, en mensen (zelfs de meest briljante onder hen) met beperkte vermogens behept zijn, dan draagt ook de wetenschap beperkingen in zich. Karl Popper stelde dit idee centraal in zijn falsificatieleer: elk wetenschappelijk inzicht moet in principe voor revisie vatbaar zijn, anders is het geen wetenschap. Wat niet weerlegbaar is, valt derhalve in de categorie pseudo-wetenschap. Dit is Poppers befaamde demarcatiecriterium.

Met de introductie daarvan gaat een historisering van de wetenschap gepaard, in die zin dat men de resultaten van wetenschappelijk onderzoek steeds in hun tijdskader beoordeelt. Het heeft immers geen zin naar een tijdeloos en buitenwerelds perspectief te zoeken van waaruit de finale waarheid kenbaar is; een dergelijk “Archimedisch” gezichtspunt bestaat eenvoudigweg niet.