workshop "DE MEDIA-TOOLBOX VAN VLUCHTELINGEN"

dinsdag, 22 november, 2016 - 18:00 to dinsdag, 22 november, 2016 - 20:00
COOP
Demetskaai 23 - 1070 Anderlecht
redelijk.eigenzinnig@vub.ac.be
www.redelijkeigenzinnig.be

Redelijk Eigenzinnig!?

Redelijk Eigenzinnig is een interdisciplinair keuzevak voor studenten en een lezingen- en activiteitenreeks voor een breed publiek.

Aan de basis liggen de humanistische waarden en onderwijsvisie van de VUB waarin vrije meningsuiting, sociale bewogenheid, vrij onderzoek, kritische vorming en verantwoordelijkheid centraal staan. Vanuit deze pijlers wil 'Redelijk Eigenzinnig: Nadenken over Mens en Maatschappij' aanzetten om kritisch te reflecteren over belangrijke maatschappelijke vraagstukken. We geven het woord aan academici, onderzoekers, professionals en actieve burgers. Tijdens lezingen, debatten, workshops, rondleidingen,... gaan zij in gesprek met  studenten en het brede publiek.

Tijdens academiejaar 2016-2017 buigen we ons over het thema migratie

De media-toolbox van vluchtelingen

Media en technologie zijn niet meer weg te denken uit het leven van vluchtelingen. Tijdens deze activiteit gaan we dieper in op behoeftes naar, het gebruik van, en de regulering van mediagebruik. Welke factoren spelen mee? Welke rol spelen overheden? Wat kunnen burgers en activisten doen? Belangrijke ethische vragen met betrekking tot het recht op communicatie komen ook aan bod. De activiteit bestaat uit twee delen: (1) een korte inleidende lezing over onderzoek naar de media-omgeving van vluchtelingen; (2) een interactieve denkoefening over de "media toolbox" van vluchtelingen. Samen met enkele experten ontwikkelen studenten een ideale en een reële media-omgeving die inspeelt op de mogelijkheden én risico’s die media en technologie bieden.

Sprekers: Vanessa Saenen, UNHCR België - Jelle Boone, Dokters van de Wereld - Lies Lauwers, BBC Media action en Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Kevin Smets  doctoreerde in 2013 aan de Universiteit Antwerpen op een onderzoek naar filmcultuur in Turkse en Marokkaanse gemeenschappen. Hij is momenteel deeltijds docent aan de vakgroep Communicatiewetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel en postdoctoraal onderzoeker van het FWO aan het Departement Communicatiewetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Zijn onderzoek spitst zich toe op de relaties tussen media, migratie en conflict. Momenteel werkt hij onder andere aan een studie over mediagebruik bij vluchtelingen. Hij zal deze workshop animeren.

Inschrijven

De activiteit gaat door op dinsdag 22 november 2016, van 18u tot 20u, in COOP (http://www.euclides.be/nl/centre/zuidhaven)

Enkel niet-VUB-studenten of VUB-studenten die niet zijn ingeschreven voor het vak ‘Redelijk Eigenzinnig’  dienen zich in te schrijven.

Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.