logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Fatima Mernissi Leerstoel - Het schrikbeeld van de Arabische moslimman

donderdag, 28 september, 2017 - 20:30
Kaaistudio's
Onze Lieve Vrouw van Vaakstraat 81, 1000 Brussel
Fatima Mernissi Leerstoel: Factulteit ES, RHEA en Crosstalks
02 629 22 18
goedele.nuyttens@vub.be
https://www.kaaitheater.be/nl/agenda/sexism-sharia-and-the-spectre-of-the-arab-muslim-man
Lezing

Is seksisme eigen aan de islam? Van waar komt het hedendaagse schrikbeeld van de seksistische moslim en hoe wordt het gevoed? Tijdens dit salongesprek vertrekken Mohamed Ikoubaân, Sarah Bracke en Zakia Salime vanuit deze vragen om het vermeende seksisme bij de Arabische moslimman en in de Sharia-wetgeving onder de loep te nemen. Tegelijk trekken ze het onderwerp ook open: in welke mate kan een religieuze wetgeving samengaan met de universele rechten van de mens? Ze stellen niet enkel de vraag of dit mogelijk is, ook of het wenselijk is.

Frans gesproken, simultaanvertaling naar het Nederlands

PROGRAMMA:

20:30 - Verwelkoming en introductie door Iman Lechkar (Leerstoelhouder Fatima Mernissi Leerstoel, VUB)
20:40 - Zakia Salime (Rutgers University): 'La patriarchie, est-elle propre à l'islam?'
21:00 - Gesprek met Sarah Bracke (Universiteit Amsterdam), Mohamed Ikoubaân (Moussem) en Zakia Salime (Rutgers University). Gemodereerd door Rachida Aziz (Le Space).
22:30 - Einde

Bestel uw gratis tickets op de website van het Kaaitheater

Sarah Bracke is sociologe aan de Universiteit van Amsterdam en gespecialiseerd in gender, religie (Islam en het Christendom) en secularisme, en culturalisering- en racialiseringsprocessen. Ze regisseerde ook Pink Camouflage (2009), een video-essay waarin ze holebi-activisten uit België en Libanon aan het woord laat over seksualiteit, politiek en oorlog.
Zakia Salime (Rutgers University, V.S.) is sociologe en geeft les over feminisme, gender, globalisering, sociale bewegingen, internationale ongelijkheden en postkolonialisme. Ze voert onderzoek naar onder meer de politieke economie van de war on terror, islamitische samenlevingen en bewegingen en de relatie tussen de VS en het Midden-Oosten. Ze is auteur van het boek Between Feminism and Islam. Human Rights and Sharia Law in Morocco (2011, University of Minessota Press).
Mohamed Ikoubaân studeerde rechten aan de Universiteit van Fez en aan de ULB. Hij is medeoprichter van Moussem, een nomadisch centrum voor cultuur waarvan hij vandaag directeur is. Omwille van zijn expertise in culturele diversiteit en cultuur in de Arabische wereld wordt hij ook regelmatig als consultant geraadpleegd.