logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Food for Thought - Ethiek / Ethics

vrijdag, 28 april, 2017 - 12:00
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
U-Residence
Research Events
026292211
jane.verlinden@vub.ac.be

Reeds twee jaar is de Ethische Commissie Humane wetenschappen (ECHW) ook op de VUB een feit. Naast de Commissie Ethisch Proefdiergebruik (CEP) en de Commissie Medische Ethiek (CME), buigt deze Commissie zicht over onderzoek met mensen.  In tegenstelling tot het medisch en klinisch psychologisch onderzoek, of het onderzoek waarbij proefdieren betrokken zijn, is de ervaring van onderzoekers binnen de sociale en humane wetenschappen met de verplichtingen die uitgaan van zo’n Ethische Commissie eerder beperkt en heeft ze een minder duidelijk wettelijk afgebakend kader om onderzoek aan te toetsen. De CEP en CME worden aan de andere kant geconfronteerd met een steeds strenger wettelijk kader, waar het toenemend belang van formalisme soms nog weinig  ruimte laat voor ethisch inhoudelijke discussies. 

In de literatuur worden heel wat kritieken geuit op de institutionalisering van ethische commissies en hun impact op de mogelijkheden om onderzoek op te zetten.  Dit vraagstuk levert heel wat stof voor discussie over onderzoek doen, over de bureaucratisering van het voorbereiden van onderzoek, over de relatie van de onderzoeker tot "zijn/haar” participant, enz … 

Deze Food for Thought biedt het ideaal forum om van gedachten te wisselen overheen disciplines, onderzoeksvraagstukken én de gehanteerde onderzoeksmethodologie. Het is een vraagstuk dat vele onderzoekers rechtstreeks aanbelangt in hun onderzoekspraktijk. 

 

 

 

Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.