Minne Huysmans 'Brusselse aankomstwijken'

www.redelijkeigenzinnig.be
Rondleiding

Redelijk Eigenzinnig!?

Redelijk Eigenzinnig is een interdisciplinair keuzevak voor studenten en een lezingen- en activiteitenreeks voor een breed publiek.

Aan de basis liggen de humanistische waarden en onderwijsvisie van de VUB waarin vrije meningsuiting, sociale bewogenheid, vrij onderzoek, kritische vorming en verantwoordelijkheid centraal staan. Vanuit deze pijlers wil 'Redelijk Eigenzinnig: Nadenken over Mens en Maatschappij' aanzetten om kritisch te reflecteren over belangrijke maatschappelijke vraagstukken. We geven het woord aan academici, onderzoekers, professionals en actieve burgers. Tijdens lezingen, debatten, workshops, rondleidingen,... gaan zij in gesprek met  studenten en het brede publiek.

Tijdens academiejaar 2016-2017 buigen we ons over het thema migratie

Minne Huysmans

De Brusselse Anneessenswijk is een typische ‘wijk van aankomst’: een buurt waar vele recent aangekomen immigranten zich vestigen, waar ze snel contacten kunnen leggen met eerder aangekomen immigranten en gebruik kunnen maken van een lokale infrastructuur die aangepast is aan hun noden. Voor buitenstaanders lijken zulke wijken vaak chaotisch en armoedig; voor vele nieuwkomers vormen ze echter een springplank naar een permanente vestiging in België, een breder sociaal netwerk en tewerkstelling. In een rondleiding door de wijk geeft VUB-onderzoeker Minne Huysmans toelichting bij de vele transities die deze wijk onderging en vertelt hij hoe de bewoners gebruik maken van de publieke ruimte en creatief omgaan met de uitdagingen waar ze voor gesteld staan.

Minne Huysmans (VUB) voert onderzoek uit naar de toekomstperspectieven van vluchtelingen en niet-begeleide minderjarige vluchtelingen en was eerder betrokken bij onderzoek naar de functie van aankomstwijken bij het realiseren van sociale mobiliteit voor nieuwkomers.

Inschrijven

De wandeling gaat door op dinsdag 21 maart 2017, van 18u tot 20u, afspraak aan Bronks om 18u (www.bronks.be)

Enkel niet-VUB-studenten of VUB-studenten die niet zijn ingeschreven voor het vak ‘Redelijk Eigenzinnig’  dienen zich in te schrijven voor deze activiteit.

Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.