Onderzoek en ontwikkeling in de notariële wetenschappen

woensdag, 22 maart, 2017 - 14:00
Gebouw Karel Van Miert, +5
Pleinlaan 5, 1050 Elsene
U.P.V. i.s.m. Opleiding Notariaat VUB
upv@vub.ac.be
Bezoek met uiteenzetting

"Waarom zijn er wettelijke regels over families en gezinsrelaties? Mogen burgers bijvoorbeeld niet zelf bepalen wie hun erfenis verkrijgt? Moet de staat nog overlevingspensioenen uitkeren aan weduwen?"

In deze editie van de wetenschapskaravaan houden we halt bij de Opleiding Notariaat van de Vrije Universiteit Brussel. De thema's die binnen het rechtswetenschappelijk onderzoek van de Opleiding Notariaat aan bod komen, zijn geen 'ver van mijn bed show'. We illustreren dit aan de hand van enkele voorbeelden van onderzoek over huwelijkscontracten, het erfrecht en de invloed van een scheiding op pensioenrechten.

Ook andere, maatschappelijk erg relevante onderzoeksvragen komen aan bod, zoals: 'Wie moet instaan voor de zorg(kosten) voor bejaarde personen: de staat, de familie of de bejaarde persoon zelf?’ en 'Hoe kunnen de ouders van een kind met een handicap er voor zorgen dat hun kind ook na hun overlijden over voldoende financiële middelen beschikt en de nodige zorg krijgt?'.

Het publiek krijgt tot slot een eerste inkijk in het hervormde erfrecht dat waarschijnlijk dit jaar nog in werking zal treden!

Programma

14:00: Voorstelling van het Notariaat, de Opleiding Notariaat van de VUB en het onderwijs- en onderzoeksteam

14:20: Rechtswetenschappelijk onderzoek in het notariaat: vier voorbeelden

14:25: De hervorming van het huwelijksvermogensrecht en het erfrecht (Prof. em. dr. Hélène Casman)