Rudi Rotthier: De logica van de 'alternative facts'

vrijdag, 5 mei, 2017 - 14:00 to vrijdag, 5 mei, 2017 - 16:00
Faculteit: Letteren en Wijsbegeerte
Gastcollege

Donald Trump verklaarde tijdens zijn campagne dat hij een ‘disrupter’ wou zijn, een ‘verstoorder’. Hij wou onder meer verstoren inzake internationale verdragen, inzake migratie, inzake vrijhandel, inzake milieu en inzake pers. Het helpt als hij daarbij ook de feiten aan zijn kant heeft, en dat lukt het gemakkelijkst als hij de feiten van anderen kan aanvechten met ‘alternative facts’. Zo komen we in een wereld terecht met veel meer aanslagen, veel meer misdrijven, veel meer kopzorgen of toch andere kopzorgen dan er volgens de ‘gewone feiten’ zijn. Dat is een gevaarlijke affaire. Maar is het tegelijk niet ook een goede zaak dat de gewone feiten aan kritiek onderworpen worden.

Rudi Rotthier (1957) werkt als journalist en schrijver. Hij verbleef de afgelopen jaren in de VS. Hij schreef eerder Kinderen van de krokodilHotel FabiolaEen kneedbaar landDe Koranroute, en een reisboek over Spinoza: De naakte perenboom.