Suïcide en suïcidepogingen: preventie

maandag, 13 februari, 2017 - 14:00
UZ Brussel, Auditorium Kiekens (niveau: -1 | route 1001)
Laarbeeklaan 101, 1090 Jette
Uitstraling Permanente Vorming vzw
upv@vub.ac.be
dr. Marc Roelands
Departement public health care, Vrije Universiteit Brussel

Werkloosheid, armoede, problemen in interpersoonlijke relaties, middelengebruik en psychiatrische stoornissen zoals onder meer depressie, het zijn allen factoren die een bodem kunnen vormen voor een proces dat bij sommige personen uitloopt in een suïcidepoging of zelfs een suïcide/zelfdoding. Beiden zijn zeker niet zeldzaam!

Tijdens deze presentatie vertrekken we van enkele typische gevallen om inzicht te geven in de factoren die leiden tot zelfdoding.

Verder kijken we naar de frequentie van voorkomen bij vrouwen en mannen, en naar de huidige opvang en behandeling.

We sluiten af met een bespreking van de mogelijkheden om preventief op te treden, ook in eigen persoonlijke relaties met partner, kinderen of vrienden.