• Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.
  • Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

Themadag co-teaching

woensdag, 19 april, 2017 - 09:00
Faculteit: Departement Lerarenopleiding (IDLO)
Lerarenopleiding VUB
idlo.nascholingen@vub.ac.be

De lerarenopleiding van de VUB organiseert een themadag rond co-teaching (volzet).

Tijdens co-teaching werken 2 of meer (student-) leraren samen op vlak van voorbereiding, toepassing en nabespreking van de lessen. Co-teaching is een middel, geen doel. Met twee voor de klas kan er beter ingespeeld worden op verschillende noden bij leerlingen. Aan de hand van verschillende co-teachingvormen delen leraren ervaringen en reflecteren ze over elkaars en eigen praktijk waardoor het lesgeven verbetert.

Voormiddag (9u – 12u)

In de voormiddag ligt de focus op co-teaching in de lerarenopleiding.

- Co-teaching in de lerarenopleiding van de VUB: wat? waarom? ervaringen?

- Intervisie: hoe co-teaching optimaliseren?

- Praktijkvoorbeeld: co-teaching mentor en student-leerkracht (Koninklijk Atheneum Tervuren)

- Innovatieve praktijk: co-teaching in de klas en op school (co-teaching in LAB-gedreven onderwijs)

LAB is een nieuwe middelbare school die zich onderscheidt door haar innovatieve onderwijsorganisatie. Leraren hebben in LAB een schoolopdracht, wat betekent dat ze van maandagochtend tot vrijdagavond op school zijn. Deze organisatie laat LAB toe om co-teaching in te voeren zonder extra middelen, om volop in te zetten op de professionalisering van leraren en om optimaal te differentiëren voor alle leerlingen. Naast een andere onderwijsorganisatie, werkt LAB met een geïntegreerd curriculum: de grenzen tussen vakken vervagen en leraren werken samen om de leerinhouden van verschillende vakken geïntegreerd aan te bieden. Tijdens deze workshop krijgt u een kijk in de organisatie van dit soort onderwijs en welke hefbomen we ermee kunnen creëren.

Namiddag (13u – 16u30)

In de namiddag ligt de focus op toepassing van co-teaching in de klas en op school.

Bent u op zoek naar concrete ideeën en inspiratie om met co-teaching aan de slag te gaan in uw eigen klas? Dan is deze workshop iets voor u. U doet er aan ervaringsuitwisseling met collega's die dezelfde zoektocht hebben aangevat, en die daarin al dan niet al iets verder gevorderd zijn dan u. U formuleert een concrete leervraag rond het thema, en verzamelt vanuit die leervraag nieuwe informatie. Met die informatie gaat u aan de slag met eigen materiaal dat u hebt meegebracht. Doel is om de nieuwe inzichten die u uit de workshop opdoet, te gaan toepassen in de klas. Als alles goed verloopt, sluit u de dag dan ook af met een lesconcept dat u onmiddellijk kunt uitproberen.

Praktisch

Inschrijven is helaas niet meer mogelijk... We plannen volgend academiejaar meerdere professionaliseringsactiviteiten m.b.t. co-teaching.