THOMAS SWERTS 'UNDOCUMENTED CITIZENSHIP?'

dinsdag, 21 maart, 2017 - 18:00 to dinsdag, 21 maart, 2017 - 20:00
Bronks
Varkensmarkt 15/17 – 1000 Brussel)
Redelijk Eigenzinnig
redelijk.eigenzinnig@vub.ac.be
www.redelijkeigenzinnig.be

Redelijk Eigenzinnig!?

Redelijk Eigenzinnig is een interdisciplinair keuzevak voor studenten en een lezingen- en activiteitenreeks voor een breed publiek.

Aan de basis liggen de humanistische waarden en onderwijsvisie van de VUB waarin vrije meningsuiting, sociale bewogenheid, vrij onderzoek, kritische vorming en verantwoordelijkheid centraal staan. Vanuit deze pijlers wil 'Redelijk Eigenzinnig: Nadenken over Mens en Maatschappij' aanzetten om kritisch te reflecteren over belangrijke maatschappelijke vraagstukken. We geven het woord aan academici, onderzoekers, professionals en actieve burgers. Tijdens lezingen, debatten, workshops, rondleidingen,... gaan zij in gesprek met  studenten en het brede publiek.

Tijdens academiejaar 2016-2017 buigen we ons over het thema migratie

Thomas Swerts

“Zonder papieren” betekent al te vaak zonder rechten, zonder erkenning, zonder stem. Mensen zonder papieren moeten overleven in een samenleving die hen niet erkent als burger; desondanks bouwen velen van hen een leven uit en leveren ze – via hun werk, hun sociale contacten, hun activisme – een actieve bijdrage aan de samenleving. Hoe kan je vorm geven aan burgerschap als je niet erkend wordt als burger? Op welke manieren organiseren mensen zonder papieren zich om solidariteitsnetwerken te vormen, ongeacht verblijfsstatus? Hoe verwerven ze een stem en geven ze vorm aan activisme? In deze workshop gaan we in gesprek met mensen met en zonder papieren over activisme, burgerschap en in/exclusie.

Thomas Swerts,  post-doctoraal onderzoeker aan de UA, voerde onderzoek uit naar het activisme van ongedocumenteerde migranten in Brussel en Chicago.

Inschrijven

De lezing gaat door op dinsdag 21 maart 2017, van 18u tot 20u, in Bronks (www.bronks.be)

Enkel niet-VUB-studenten of VUB-studenten die niet zijn ingeschreven voor het vak ‘Redelijk Eigenzinnig’  dienen zich in te schrijven voor deze activiteit.

Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.