5 mei - Irisfeesten - Bezoek het rectoraatsgebouw van de VUB

zaterdag, 5 mei, 2018 - 10:00 to zaterdag, 5 mei, 2018 - 18:00
Rectoraatsgebouw, VUB
geleid bezoek

Het rectoraatsgebouw van onze universiteit... Een prachtig bouwwerk, symbool voor de waarden en geschiedenis van onze universiteit.

Het ellipsvormige gebouw werd ontworpen door architect Renaat Braem en is in de loop der jaren het icoon van de Vrije Universiteit Brussel geworden. In het Brussels architecturaal landschap is dit monument een van de prominente voorbeelden van de modernistische architectuur.

Braem ontwierp zelf de muurschilderingen, die de evolutie van de aarde en de mens symboliseren. Op de eerste drie verdiepingen beelden ze achtereenvolgens de oerelementen, het ontstaan van het leven, de primitieve plantengroei en dieren en de mens uit. De vierde verdieping toont de mens in zijn strijd voor zelfontwikkeling en de vijfde verdieping is een ode aan het einddoel: de vrije mens in een creatieve, vrij denkende omgeving.

Braems symbolentaal zien we ook terug in de magistrale betonnen luifel boven de hoofdingang. Die bevat tekens die onder meer afkomstig zijn uit de bouwsymboliek en de vrijmetselarij maar evengoed uit een meer universele symbolentaal. En er is een opvallende knipoog: drie paraplu's boven elkaar. Hierover schreef Braem dat "de werking van een administratie toch grotendeels het openen van paraplu's is."

Meer weten over verleden, heden en toekomst van deze parel van de Brusselse modernistische architectuur? Op 5 mei opent het gebouw haar deuren tijdens de Brusselse Irisfeesten en dat doorlopend van 10 tot 18u. Op gezette tijden worden er rondleidingen gegeven. Wees welkom!

Meer informatie: http://irisfeest.brussels/het-rectoraatsgebouw-van-de-vub