logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Bezoek aan het museum Dr. Guislain expo Angst

dinsdag, 13 maart, 2018 - 14:00
Museum dr. Guislain
Jozef Guislainstraat 43, 9000 Gent
UPV wetenschapspopularisering
02 614 82 20
upv@vub.ac.be
http://upv.vub.ac.be/aanbod/bezoek-expo-angst-het-museum-dr-guislain
geleid bezoek

Terroristische aanslagen, nucleaire dreiging, hoogoplopende politieke spanningen: angst beheerst vandaag de wereld, maar ook ons leven. Wat is ons geld nog waard? Hoe zal de klimaatopwarming onze toekomst bepalen? Angst is een instinctieve emotie en bepaalt voor een groot deel ons handelen. Als reactie zoeken we controle als houvast: een gebrek eraan geeft ons een gevoel van machteloosheid.

Anderzijds maakt een teveel aan controle ons weer ongemakkelijk en wantrouwig. Willen we wel bespied worden door beveiligingscamera's? Zijn onze data op het internet veilig? Angst heeft op iedereen een sterke impact: ze verspreidt zich als een lopend vuurtje.

Wat doen de psychiater en de psycholoog met deze alomtegenwoordige angst? Ze zoeken naar behandelingsmethodes, van therapeutisch gesprek tot Deep Brain Stimulation. Of worden we net aangetrokken door angst – wanneer ze verpakt wordt als entertainment – en beschermt ze ons voor nakend onheil – als een overlevingsmechanisme?

De tentoonstelling Angst  wil de vele gezichten van deze emotie laten zien, want hoewel angst van alle tijden en culturen is, werd ze telkens anders beleefd, gecultiveerd en bestreden. Van ‘godsvrezend’ tot angst voor de medemens, van hoogstpersoonlijke fobie tot massahysterie.