logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Boekpresentatie Op zoek... De evolutie van het vrijzinnig humanisme in Vlaanderen sinds WOII

vrijdag, 20 april, 2018 - 19:30
VC De Schakel
Steenweg 32 (Grote Markt) 2800 Mechelen
CAVA, HVV, HVV Mechelen en UPV
03 233 70 32
secretariaat@h-vv.be
www.cavavub.be
Boekpresentatie

Vlaanderen is in de tweede helft van de twintigste eeuw sterk geseculariseerd. We willen onszelf kunnen zijn, zelf denken en zelf beslissen. We willen onze eigenheid gerespecteerd zien. Onze maatschappij wordt zo steeds pluralistischer en complexer en lijkt steeds minder op die van vroeger.

Nieuwe ethische standpunten breken door en worden meer en meer aanvaard. Daaruit vloeien ook nieuwe praktijken en structuren voort. Het vrijzinnig humanisme heeft een stille maar centrale rol gespeeld in deze evolutie. De geschiedenis van dit vrijzinnig humanisme is echter weinig gekend. Dat is logisch, want over die geschiedenis is in Vlaanderen (nog) niet veel geschreven. Dit boek wil die lacune opvullen.

Vijftien thematische artikels bieden de lezer een historisch overzicht van een aantal maatschappelijke problematieken die vrije mensen nauw aan het hart liggen. Ze verbreden de kennis over een levensbeschouwing die lange tijd in de schaduw stond van de religie, maar die nu steeds prominenter aanwezig is. De auteurs willen bovendien het onderzoek naar de geschiedenis van het vrijzinnig humanisme stimuleren. Daarom geven ze de lezer een aantal onderzoeks- en bronnensuggesties om zelf op zoek te gaan naar de doorbraak van het vrije denken.

Op 20 april stellen CAVAHumanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV), HVV Mechelen en UPV dit nieuwe referentiewerk over de geschiedenis van het vrijzinnig humanisme sinds de Tweede Wereldoorlog voor.

Onthaal 19:30 Voorstelling 20:00

ADRES:
Steenweg 32 (Grote Markt)
2800 Mechelen

INFO EN INSCHRIJVINGEN
Toegang gratis, maar graag vooraf inschrijven. Informatie en inschrijvingen: nationaal secretariaat HVV, Pottenbrug 4, 2000 Antwerpen, secretariaat@h-vv.be, T 03 233 70 32
Het boek kan die avond aan een voordeelprijs worden aangekocht.

PROGRAMMA
• Verwelkoming door prof. em. Jean-Pierre De Greve
• Inleiding door prof. dr. Frank Scheelings
• Getuigenis door Marina Van Haeren: de evolutie van
het vrijzinnig humanisme in Vlaanderen en Brussel sedert 1980
• De link tussen levensbeschouwelijke emancipatie en cultuur,
door prof. em. Willem Elias
• Toekomstperspectieven voor het vrijzinnig humanisme,
door prof. dr. Freddy Mortier
• Nawoord door Mario Van Essche
• Glas van de vriendschap