logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Broodje Brussel: Braemgebouw - Ontdek het rectoraatsgebouw van de Vrije Universiteit Brussel

maandag, 17 december, 2018 - 12:00
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
Braemgebouw
Rondleiding

Het rectoraatsgebouw van de Vrije Universiteit Brussel werd in de jaren 1970 ontworpen door de visionaire architect Renaat Braem. Het is een icoon op de campus en in Brussel, het laatste meesterwerk van Braem dat in 2007 als monument beschermd werd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

De symboliek van ons Braemgebouw belichaamt de waarden van de VUB: een open en tolerante wereldbeschouwing met het vrij onderzoek als basis. Die symboliek vinden we onder andere terug in de ellipsvorm van het bouwwerk, de symbolen in de luifel en de prachtige muurschilderingen, die de architect zelf schilderde op de binnenwanden van de verdiepingen. Deze laatsten, in totaal 500 lopende meter lang, beelden  – van onderen naar boven – een verhaal uit: het ontstaan van de kosmos en de aarde, de oorsprong van het leven, de ontwikkeling van planten, dieren tot de ultieme bevrijding van de mens in een open gemeenschap, nadat die laatste voor zijn vrijheid heeft gestreden.

Na bijna 50 jaar dienst dringen restauratie- en herinrichtingswerken zich op. De universiteit werkt hiervoor samen met architectenbureau Origin Architecture & Engineering, gespecialiseerd in renovatie van monumenten. Vanaf het voorjaar van 2019 gaat de eerste fase van de renovatiewerkzaamheden van start. 

Wil jij meer weten over de historiek en betekenis van dit bijzondere monument en over de renovatieplannen? Ontdek het Braemgebouw tijdens een middagrondleiding (12u - 13u) op 17 december 2018, in het kader van Broodje Brussel. 

Deelname is gratis, maar inschrijving is verplicht per mail via braem@vub.be. Alle details zoals plaats van afspraak worden per mail gecommuniceerd na je inschrijving. 

 Wens je een privé rondleiding voor een groep? Vraag alle info en tarieven op via braem@vub.be.