Brussels Salon "Streven, mislukken, slagen: over persoonlijke ambitie in het 21ste -eeuwse Molenbeek."

donderdag, 22 november, 2018 - 19:00
KASTEEL KARREVELD
Jean de la Hoeselaan 3, 1080 Sint-Jans-Molenbeek
Research Events & Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie VUB
jane.verlinden@vub.be
Gespreksavond/Debat

Een Molenbeekse gespreksavond in het gezelschap van Sophie De Schaepdrijver, Khadija Zamouri, Hind Fraihi en Fouad Laroui.

Wat wil de Molenbeekse tijdgeno(o)t(e)? Wat wil zij of hij voor zichzelf, voor haar of zijn kinderen en familie? Waar streeft men naar? Hoe definieert men "slagen" of "mislukken"?

Dit Salon wil de vraag stellen naar de veelheid van persoonlijke aspiraties die mensen motiveert, ook in een te snel als monolithische gemeenschap afgedane gemeente als Sint-Jans-Molenbeek. Wat willen ouderen, wat willen vrouwen...? Wat willen niet-moslims, wat wil de tweede, derde, vierde generatie? Wat verwacht men van onderwijs, van de politiek, van de markt, van Brussel, van de wereld, van de kerken? Welke impact heeft taal? Welke impact heeft de deeleconomie? En: hoe brengen dieptereportage en literatuur een dieper begrip van die veelheid aan hoogstpersoonlijke ervaringen?

Moderatoren: Khadija Zamouri en Sophie De Schaepdrijver

Gesprekspartners:

• Hind Fraihi - Onderzoeksjournaliste en columniste bij De Tijd. Ze verwief internationale bekendheid door haar boek Undercover in Klein-Marokko, waarin ze in 2005 al de opkomst van en de rekrutering voor de jihad in Molenbeek vastlegde. Fraihi werkt als researcher voor tal van binnen- en buitenlandse media (BBC, Fusion TV). Ze nam ook deel aan een onderzoek ondersteund door de NAVO over vrowen en jihadisme. Haar publicatie daarover verscheen bij Cambridge University Press. In 2017 was ze de eerste schrijver in residentie voor kunstinstelling Vooruit. In datzelfde jaar werd ze benoemd tot Commandeur in de Kroonorde.

• Ingenieur, econometrist en met de prix Goncourt bekroonde schrijver Fouad Laroui (Universiteit Amsterdam), die de structurele problemen van taal en onderwijs in Marokko analyseert (Le drame linguistique marocain, 2011). Zijn “Molenbeekse” roman L’insoumise de la porte de Flandre verscheen in 2017 bij Juillard.

19u00     Ontvangst gasten
20u00     Welkomstwoord door VUB-rector Caroline Pauwels
20u10     Introductie door Sophie De Schaepdrijver
20u30     Aanvang debat
22u00     Afsluitende receptie

Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.