Denk mee na over de VUB-campus van morgen!

donderdag, 19 april, 2018 - 13:00 to donderdag, 19 april, 2018 - 16:00
(behalve workshop 3: perspective Brussels)
directeur.infra@vub.ac.be
Workshop

De Brussels Humanities, Science and Engineering Campus staat voor veel ruimtelijke, ecologische en maatschappelijke uitdagingen. Om een duurzaam antwoord te bieden bouwt de VUB aan een strategisch ruimtelijk toekomstplan voor de campus.

Om een goed inzicht te krijgen in het reilen en zeilen op de campus gaan we op zoek naar ervaringsdeskundigen om samen de toekomstambities voor de campus scherp te stellen. Die ervaringsdeskundigen zoeken we op de campus en daarbuiten.  Studenten, onderzoekers, docenten en werknemers die dagelijks de campus bevolken zijn welkom, maar ook professionals die de campus kennen in de brede Brusselse context. Het scherpstellen van ambities zal gebeuren in vier themaworkshops.

Ken je de campus als je broekzak of werk je (zelfs als vrijwilliger) mee aan de omgeving, woon je hier of gebruik je de campus als onderzoeksterrein of ontspanningsruimte? Fiets/sport/wandel/stress of ontspan je hier en zie je welke kansen er liggen?

Geef mee input wat de krachtlijnen van de campus moeten worden in de toekomst!  Schrijf je nu in voor een themaworkshop die na aan het hart ligt of één waar je een visie rond hebt. De voertaal in de workshops is Nederlands.  Maar wie maar zich makkelijker in Frans/Engels uitdrukt, kan ook meepraten en denken.

Themaworkshop 1: Groene long en aantrekkelijke omgeving

• Datum: do 22 februari 2018, 13u – 16u
  • Locatie: VUB-Campus, Pleinlaan 9, verdieping -1
  • Kunnen we de open ruimte die de campus vandaag biedt versterken zodat ze voorziet in onze behoeftes om tot rust te komen, te sporten of te spelen?
  • Kunnen we de open ruimte nieuwe functies geven zoals het opvangen van regenwater? Of kunnen we van de open ruimte ook een leerzame ruimte maken? Waar wordt gekweekt, geteeld en geëxperimenteerd. En hoe verzoenen we wensen van mensen en noden van zeldzame plant- en diersoorten op de campus?

Themaworkshop 2: Wonen en leven op en rond de campus

• Datum: do 1 maart 2018, 13u – 16u
  • Locatie: VUB-Campus, U-Residence
  • Welke troeven van onze campus maken dat we er graag vertoeven? Hoe creëren we een hechte gemeenschap op de campus? Welke aanvullende functies of voorzieningen mist de campus en haar omgeving om een leuke verblijfsomgeving te vormen? Wat zien we liever verdwijnen?
  • Hoe verhouden private, collectieve en publieke ruimtes zich idealiter? Welke ruimtes kunnen we (liever niet) delen?

Themaworkshop 3: De VUB-campus en haar meerwaarde voor Brussel?

• Datum: do 29 maart 2018, 13u – 16u
  • Externe locatie: Perspective.Brussels, Naamsestraat 59, 1000 Brussel, Room 6.01
  • Welke kansen biedt de campus voor de stad? Hoe kan de toekomstige campus in relatie staan tot de wijk, de stad en tot de vele andere instituten en verenigingen die hier thuis zijn? Kunnen we (ruimtelijke) winsten creëren door samenwerkingen op te zetten?
  • Hoe kan de verdere ontwikkeling van de Campus afgestemd worden op andere (wijk)ontwikkelingen in de omgeving (en omgekeerd)?
  • Hoe kan een toekomstige campus bijdragen aan een nieuw en aantrekkelijk imago voor de VUB?

Themaworkshop 4: Werken en studeren op de campus

• Datum: do 19 april 2018, 13u – 16u
  • Locatie: VUB-Campus, U-Residence
  • Hoe willen we in de toekomst werken en studeren op de campus?
  • Hoe evolueert onderwijs en welke ruimtelijke uitdagingen brengt dit met zich mee?
  • Welke ruimtes kunnen gedeeld worden?
  • Hoe kan een ruimtelijke herorganisatie bijdragen tot hogere kwalitatieve werkomgeving?

Vragen rond de workshops en het project kun je richten aan directeur.infra@vub.ac.be, trekker van dit traject. Dit plan voor de toekomst pakt ze aan in samenwerking met haar partners op de campus (kerngroep Duurzaamheid, STBE, gebouwencomissie…) én de Brusselse Bouwmeester. Jij en de vele campusbewoners houden mee de pen vast voor de toekomstplannen met de campusomgeving.

Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.