logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Een herontdekking van de perifere visie

zondag, 27 mei, 2018 - 15:00
FeliXart Museum
Kuikenstraat 6, 1620 Drogenbos

Op 27 mei opent in het FeliXart Museum te Drogenbos een intrigerende tentoonstelling over het abstracte oeuvre van de Belgische kunstenaar Filip Francis (Duffel, 1946). Francis, een tijd- en geestesgenoot van Panamarenko, Luc Deleu en Wout Vercammen, vertrekt vanuit een conceptueel uitgangspunt waarbij de handeling, vaak met een zelfopgelegde retinale beperking, primeert op het eindresultaat. Hierdoor ontstaat een spanningsveld tussen de bedoeling, het experiment van de kunstenaar, en het beeld op zich. Een techniek die Francis sinds het begin van de jaren tachtig toepast.  

Tijdens de vernissage toont Francis ook een re-enactment van een van zijn bekendste performances, Tumbling Woodblocks (1975-1976), een installatie opgebouwd uit geometrische houten vormen, met als blikvanger een torenconstructie. Francis, of een van zijn assistenten, zet als ‘eerste beweger’ de fragiele installatie van ‘vallende dominostenen’ in gang, waardoor ze tevens fungeert als een performatief medium.

Met deze tentoonstelling nodigt VUB gastprofessor Stefan Wouters de bezoeker uit om het esthetische aspect van de ‘perifere visie’ van Francis en zijn performances te (her)ontdekken. Voor de gelegenheid schreef  Wouters een catalogus in het Nederlands, Engels en Frans die een imaginaire rondleiding beschrijft en die de kunstenaar situeert binnen de geometrische abstractie van De Stijl en het gestuele schildersgebaar van het abstract expressionisme. 

 Vernissage 27/05/2018 vanaf 15u