logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Expo: BRAEMGEBOUW _ BRAEMBUILDING

dinsdag, 11 september, 2018 - 17:00 to vrijdag, 7 december, 2018 - 18:00
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
Gebouw D
Traphal / stairwell
VUB, KultuurKafee
braem@vub.be
https://www.vub.be/vub-erfgoed
expositie

Expo: BRAEMGEBOUW - het rectoraatsgebouw en z'n muurschilderingen. 

Het rectoraatsgebouw van de Vrije Universiteit Brussel werd in de jaren 1970 ontworpen door de modernistische en visionaire architect Renaat Braem. Het is een icoon op de campus en in Brussel, het laatste meesterwerk van Braem dat in 2007 als monument beschermd werd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

 De symboliek van het Braemgebouw belichaamt de waarden van de VUB: een open en tolerante wereldbeschouwing met het vrij onderzoek als basis. Die symboliek vinden we onder andere terug in de ellipsvorm van het bouwwerk, de symbolen in de luifel en de prachtige muurschilderingen, die de architect zelf schilderde op de binnenwanden van de verdiepingen. Deze laatsten, in totaal 500 lopende meter lang, beelden – van onderen naar boven – een verhaal uit: het ontstaan van de kosmos en de aarde , de oorsprong van het leven, de ontwikkeling van planten, dieren tot de ultieme bevrijding van de mens in een open gemeenschap, nadat die laatste voor zijn vrijheid heeft gestreden.

Na bijna 50 jaar dienst dringen restauratie- en herinrichtingswerken zich op. De universiteit werkt hiervoor samen met architectenbureau Origin Architecture & Engineering, gespecialiseerd in renovatie van monumenten. We keren in het bijzonder terug naar de initiële visie van architect Braem: open landschapskantoren en het gebruik van glas zorgen voor een weids zicht op de muurschilderingen. Ook de originele evenement- en ontmoetingsruimte op de eerste verdieping wordt in ere hersteld. Vanaf het najaar van 2018 gaat de eerste fase van de werkzaamheden van start. Deze omvat gelijkvloers en eerste verdieping. De monumentale luifel kreeg enkele jaren geleden alvast een opknapbeurt.

Naar aanleiding van de renovatieplannen brengen de VUB en KultuurKaffee deze architecturale parel en haar symboliek graag onder de aandacht met een expositie in de trappenhal van gebouw D op de Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus. 

Jean Cosyn maakte een indrukwekkende fotoreeks die de architectuur van het rectoraatsgebouw en de wandschilderingen belicht. De foto’s worden geëxposeerd samen met een selectie van tekeningen van de hand van Renaat Braem, die het originele concept van de architect weergeven.

Verder wordt ook een selectie foto’s en collages uit de expo “De Vorm en de Verbeelding” uit 1991 getoond. Deze kunstwerken tonen impressies en fotocollages van het rectoraatsgebouw door uiteenlopende kunstenaars.

In afwachting van de restauratiewerken toont een filmpje alvast de restauratie van de maquette van het Braemgebouw in het atelier van CIVA te Brussel. Ter plekke in gebouw D houden we je ook op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen met betrekking tot de plannen en werkzaamheden!

 

Zeer veel dank aan het CIVA (Centre International pour la Ville, l'Architecture et le Paysage), aan het Felixarchief/Stadsarchief Antwerpen, aan de erfgenamen van Renaat Braem en aan fotograaf Jean Cosyn voor hun medewerking aan deze expositie. Ook dank aan de Directie Monumenten en Landschappen van Brussel Stedenbouw en Erfgoed, die ons steunt bij de restauratie van dit bijzondere bouwwerk.

 

Bijlage: 
PDF icon expo_poster.pdf