Het burgerlijk proces opnieuw hervormd

woensdag, 12 september, 2018 - 13:00
Faculteit: Recht en Criminologie
Gebouw Q, aula Q.D
VUB/UGent/KU Leuven/UA i.s.m. Intersentia
evenementen.rc@vub.be
Interuniversitaire studiedag

Het burgerlijk proces opnieuw hervormd. Een stand van zaken na Potpourri en andere ingrepen.

In 2015 zorgde minister van Justitie Koen Geens met de Potpourri I wet voor wellicht de belangrijkste wijziging van het burgerlijk procesrecht sinds de wetten van 2007. Sindsdien heeft de wetgever echter niet stilgezeten. Met Potpourri IV, Potpourri V en de Wet Werklastvermindering heeft de wetgever al weer tal van nieuwe wijzigingen in de rechtspleging aangebracht en daarenboven ook een aantal zaken uit Potpourri I bijgeschaafd. Maar daar blijft het niet bij, want ook de reeds goedgekeurde hervorming van het ondernemingsrecht heeft een aantal opmerkelijke wijzigingen van het Gerechtelijk Wetboek in petto. Op de koop toe staan er op datum van publicatie van deze folder nog tal van wetsontwerpen in de stellingen die naar alle verwachtingen tegen het einde van de zomer door het Parlement worden geloodst. De hervorming van het Burgerlijk Wetboek op het stuk van het bewijsrecht, het nieuwe bankbeslag en de hervorming van de bemiddeling zijn de spraakmakers in dit rijtje, maar er is nog meer, teveel om op te noemen… Op de koop toe zijn intussen ook de eerste reparaties van Potpourri I al een feit.

Voor de gemiddelde rechtspracticus wordt het allemaal wat veel om nog bij te houden. Wie evenwel verrassingen in de rechtbank wil vermijden, doet er toch goed aan op de hoogte te blijven. Daarom organiseren de instituten voor procesrecht van de KU Leuven, UGent, UAntwerpen en VUB opnieuw samen een reeks studiedagen over deze hervormingen. Op 4 verschillende data stellen zij de nieuwe wetgeving aan u voor en analyseren zij de impact ervan op de burgerlijke rechtspleging. De sprekers zijn experten in het vakgebied: prof. Benoît Allemeersch (KU Leuven), prof. Karen Broeckx (UGent), prof. Bruno Maes (VUB), prof. Stefan Rutten (UAntwerpen), prof. Piet Taelman (UGent), prof. Beatrix Vanlerberghe (UAntwerpen), en prof. Stefaan Voet (KU Leuven). Op de VUB gaat de studienamiddag door op woensdag 12 september 2018, om 13u00 (Onthaal in Mandelazaal).

Download hier de folder met informatie over alle studiedagen.

13u00

Onthaal

13u30

Inleiding door de voorzitter

13u35

Wijzigingen op het vlak van gerechtelijke organisatie, bevoegdheid en taal - Prof. dr. Stefan Rutten, UAntwerpen

14u05

Wijzigingen op het vlak van de regels van het geding en de rechtspleging - Prof. dr. Bruno Maes, VUB

14u50

Wijzigingen op het vlak van de onderzoeksmaatregelen en het nieuwe burgerlijk bewijsrecht - Prof. dr. Benoît Allemeersch, KU Leuven

15u20

15u25

Koffiepauze

15u40

Wijzigingen op het vlak van de rechtsmiddelen: hoger beroep, verzet en cassatie - Prof. dr. Piet Taelman, UGent en Prof. dr. Beatrix Vanlerberghe, UAntwerpen

16u25

Wijzigingen op het vlak van beslag en de invordering van geldschulden - Prof. dr. Karen Broeckx, UGent

16u55

Wijzigingen op het vlak van bemiddeling en andere vormen van alternatieve geschillenoplossing - Prof. dr. Stefaan Voet, KU Leuven (vervangen op 12/9/2018 door Prof. dr. Benoît Allemeersch, KU Leuven)

17u15

Vragenronde

Vrije Universiteit Brussel
Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus
Auditorium Q.D
Pleinlaan 2
1050 Brussel

Er is parkeergelegenheid onder gebouwen Q, B en C. Wegens werken is de campus enkel bereikbaar via ingang 13 op de Pleinlaan.

Meer info over de campus/bereikbaarheid.

Deelnemersprijs

Het inschrijvingsgeld bedraagt 145 euro. In dit bedrag is inbegrepen:

• Deelname aan één studiedag

• Een uitgebreide documentatiebundel

• Verslagboek dat na de studiedagen zal verschijnen bij Intersentia

De inschrijving van magistraten, gerechtelijk stagiairs en personeel van griffies en parketten wordt ten laste genomen door het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding, op voorwaarde van effectieve deelname.

Accreditaties

• Erkend door de Orde van Vlaamse Balies (OVB) voor 4 Standaardpunten (dossiernr. 2017-04686)

• SAM-TES: erkenning werd toegekend (ID nummer: 327658)

• Instituut voor Gerechtelijke Opleiding (IGO): de inschrijving van magistraten, gerechtelijk stagiairs en personeel van griffies en parketten wordt ten laste genomen door het IGO, op voorwaarde van effectieve deelname (ref. TEC-E18124)

Inschrijven

HET IS NIET MEER MOGELIJK ZICH IN TE SCHRIJVEN VOOR DEZE STUDIEDAG. De registraties zijn definitief afgelopen.

U kan wel nog inschrijven voor de studiedag op 13/9/18 in UGent via inschrijven via www.law.ugent.be/gandaius/gpv
en op 11/10/2018 in Leuven via law.congresservice@kuleuven.be.

Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.