• Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.
  • Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

Lancering VUB-UZB Paul De Knop Fonds

woensdag, 17 oktober, 2018 - 18:00
Campus: Brussels Health Campus
Faculteit: Geneeskunde en Farmacie
Gebouw A
Auditorium Brouwer
VUB Foundation
foundation@vub.be
www.vubfoundation.be
Gesloten event

Op woensdag 17 oktober 2018 vindt de lancering van het VUB-UZB Paul De Knop Fonds voor immunotherapie plaats.

Kort na de beëindiging van zijn mandaat als rector van de Vrije Universiteit Brussel werd bij prof. dr. Paul De Knop (uitgezaaide) melanoomkanker vastgesteld; dit is nog steeds één van de meest agressieve vormen van kanker. Tijdens zijn behandeling in het UZ Brussel kwam hij in contact met prof. dr. Bart Neyns en zijn onderzoeksteam. Zijn experimentele behandeling, nl. de immunotherapie, levert reeds hele mooie resultaten maar vergt nog meer onderzoek om meer mensen sneller en betaalbaar uit hun penibele toestand te helpen.

Daarom besloot Paul De Knop om een Fonds op te richten dat zowel het klinisch als fundamenteel onderzoek verder op weg zal helpen. De voorbije maanden kon hij, door een samenwerking tussen de VUB Foundation en UZ Foundation, reeds voldoende fondsen bijeenkrijgen voor de aankoop van een ‘Prodigy’ toestel. Dit toestel isoleert op zeer nauwkeurige wijze lichaamseigen dendritische cellen uit witte bloedcellen. Deze witte bloedcellen worden eerst uit het bloed gehaald tijdens een leukaferese. Het nieuwe toestel kan de beoogde cellen isoleren binnen een gesloten circuit wat bijdraagt tot de veiligheid. Een eerste belangrijke realisatie. Maar we gaan verder!

18.00    Deuren gaan open

18.30    Verwelkoming
             Prof. dr. ir. Hugo Thienpont
             Vicerector Innovatie-en Valorisatiebeleid

18.40   Over het VUB-UZB Paul De Knop Fonds
             Prof. dr. Paul De Knop
             Stichter van het Fonds

19.00   Voorstelling Prodigy toestel

19.05   Op zoek naar levensreddende
             behandelingen met behulp van
             lichaamseigen dendritische celtherapie.
             Prof. dr. Bart Neyns
             Afdelingshoofd Medische Oncologie
             UZ Brussel

19.25   Officiële ondertekening van de
             overeenkomst van het Paul De Knop fonds.

19.30   Receptie

De inschrijvingen werden afgsloten.