• Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.
  • Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

Luisteren baby's naar wat we vertellen? Over de muziek in 'ouder-baby talk' en de betekenis ervan in het ontwikkelen van zelfregulatie

dinsdag, 18 december, 2018 - 19:00
E.0.12
Brussels University Consultation Center
brucc@vub.be
www.brucc.be

Motherese, baby-talk, muzikale spraak… er zijn een aantal bewoordingen om de unieke spraak van moeders naar hun baby te benoemen. Wanneer we als volwassenen met baby’s praten, schakelen we vaak over naar een meer melodieuze spraak met hogere en lang uitgerokken klanken. Maar houden baby’s hier echt van en luisteren ze naar wat we te vertellen hebben? Het antwoord is volmondig ja! Uit ons onderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel (Van Puyvelde et al., 2010, 2013, 2014a/b, 2015) blijkt dat jonge baby’s niet zozeer naar de woorden maar vooral naar de klanken luisteren waarop die woorden dansen. Bovendien zijn baby’s meester in het spelen met deze klanken en nodigen ze ons uit om er mee kleur aan te geven. Doorheen het eerste levensjaar verandert de functie van die dialoog en wordt de aandacht meer verlegd naar articulatie. In deze lezing zal getoond worden hoe de prille dialoog tussen moeders en baby’s zich ontvouwt aan de hand van concreet illustratiemateriaal. We laten u luisteren naar elementen van spontane muzikaliteit en tonen hoe die muzikaliteit bijdraagt tot het ontwikkelen van zelfvertrouwen en zelfregulatie. Bovendien zal uitgelegd worden hoe deze klanken de emotionele betrokkenheid tussen de gesprekspartners spiegelen; vergelijkbaar zoals filmmuziek bij de beelden van een film.

Spreker: Prof. dr. Martine Van Puyvelde

Kostprijs: 10€