logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Wij renoveren het Braemgebouw! TALK + DRINKS + EXPO

dinsdag, 11 september, 2018 - 15:00
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
D
D2.01

Het rectoraatsgebouw van de Vrije Universiteit Brussel werd in de jaren 1970 ontworpen door de modernistische en visionaire architect Renaat Braem. Het is een icoon op de campus en in Brussel, het laatste meesterwerk van Braem dat in 2007 als monument beschermd werd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

De symboliek van het Braemgebouw belichaamt de waarden van de VUB: een open en tolerante wereldbeschouwing met het vrij onderzoek als basis. Die symboliek vinden we onder andere terug in de ellipsvorm van het bouwwerk, de symbolen in de luifel en de prachtige muurschilderingen, die de architect zelf schilderde op de binnenwanden van de verdiepingen. Deze laatsten, in totaal 500 lopende meter lang, beelden  – van onderen naar boven – een verhaal uit: het ontstaan van de kosmos en de aarde , de oorsprong van het leven, de ontwikkeling van planten, dieren tot de ultieme bevrijding van de mens in een open gemeenschap, nadat die laatste voor zijn vrijheid heeft gestreden.

Na bijna 50 jaar dienst dringen restauratie- en herinrichtingswerken zich immers op. De universiteit werkt hiervoor samen met architectenbureau Origin Architecture & Engineering, gespecialiseerd in renovatie van monumenten. Vanaf het najaar van 2018 gaat de eerste fase van de renovatiewerkzaamheden van start. 

Wil jij meer weten over dit monument, haar historiek en betekenis, en in het bijzonder over de geplande werkzaamheden? Ontdek de plannen voor de renovatie van het Braemgebouw van de Vrije Universiteit Brussel op 11 september.

 

We nodigen je van harte uit op dinsdag 11 september vanaf 15u in de Promotiezaal D2.01. 

Op het programma:

- Een voorwoord van rector Caroline Pauwels;

- Een presentatie met toelichting van ingenieur-architecte Charlotte Nys, gastprofessor en vennoot van architectenbureau Origin Architecture & Engineering, dat de renovatieplannen ontwerpt;

- Mogelijkheid tot vragen aan de architecten en de projectmedewerkers binnen de VUB;

- We sluiten af met een drankje in de trappenhal van gebouw D2. Hier vindt van september tot december een expositie plaats met tekeningen van het rectoraatsgebouw van de hand van architect Renaat Braem, en foto's van fotograaf Jean Cosyn; 

 

Deelname is gratis, maar registratie via onderstaand formulier is verplicht. 

 

 

Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.