logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Ethics Week 2019 - Science Bar Brussel "Lust jij gouden bananen?"

dinsdag, 3 december, 2019 - 19:00
RITCS Café
Dansaertstraat Brussel
Research events
02 629 21 49
john.pearson@vub.be; sarah.leuridan@vub.be
https://www.vub.be/weekvandeethiek
Wetenschapscafé

Lust jij gouden bananen? Een wetenschapscafé over voedselproblemen en de rol van wetenschap

 

We eten met zijn allen zo’n 100 miljard bananen per jaar. Bananen vormen dan ook een cruciaal onderdeel van het dieet van mensen overal ter wereld. In Oeganda betekent het woord matooke zowel 'banaan' als 'voedsel'. Bovendien zijn veel mensen afhankelijk van bananen, niet alleen als voedsel, maar ook als levensonderhoud.

Maar de banaan is in gevaar: ziektes vernietigen hele plantages en verspreiden zich over verschillende continenten. Traditionele behandelingen werken niet. Stel dat we bananen – die mensen sowieso vaak kweken en eten – genetisch aanpassen. Kunnen we ze op die manier resistent maken tegen ziektes? M.a.w, kan de wetenschap een 'gouden banaan' produceren die het probleem oplost? In onze volgende Science Bar kijken we naar de rol van wetenschap bij voedselproblemen. We vragen ons af wie verantwoordelijk is voor de situatie waarin we ons bevinden, en of het aan de wetenschap is om ons er weer uit te helpen. Wat zijn de risico’s die gepaard gaan met het aanpassen van voedsel, en zijn er andere oplossingen? Hebben we het ‘recht’ om in te grijpen in de manier waarop mensen lokaal omgaan met hun land? En willen boeren zo’n gouden bananen wel telen, of zou u ze willen eten?

Sven Pichal gaat in gesprek met professor Piet van der Meer, voedingsingenieur Laurens De Meyer en landbouwhistoricus Frits Heinrich.

Meer info: https://www.wtnschp.be/event/science-bar-brussel-lust-jij-gouden-bananen/
Laat ons op Facebook weten dat je komt: https://www.facebook.com/events/511520873025250/

 

Registratie is niet nodig, iedereen van harte welkom!
BELANGRIJK: deze activiteit wordt georganiseerd in het Nederlands.