KADER ABDOLAH: LEZING EN INTERVIEW

donderdag, 5 december, 2019 - 20:00 to donderdag, 5 december, 2019 - 22:00
Passa Porta
Antoine Dansaertstraat 46, 1000 Brussel
Prof. dr. Arvi Sepp (Vertaalwetenschap), Prof. dr. Philippe Humblé (Vertaalwetenschap), Prof. dr. Hans Vandevoorde (Nederlandse letterkunde),
philippe.humble@vub.be
Debatavond

Kader Abdolah (1954) woont sinds 1988 als politiek vluchteling in Nederland. Hij behaalde zijn diploma fysica aan de Universiteit van Teheran en raakte betrokken bij verzetsbewegingen, eerst tegen de Sjah en vervolgens tegen het islamitische regime. Na zijn vlucht naar Nederland begon hij met het schrijven van literatuur in het Nederlands, waarbij hij de taal leerde met behulp van kinderboeken. In 1993 publiceerde hij zijn eerste boek in het Nederlands, De Adelaars, dat het Gouden Ezelsoor won, de Nederlandse prijs voor het beste debuut. Er volgden verschillende andere romans, waarvan Het Huis van de Moskee tot hiertoe de meest succesvolle was. Er werden meer dan 300.000 exemplaren van verkocht. Kader Abdolahs boeken zijn in 21 talen vertaald. Zijn laatste roman is Het pad van de gele slippers (2018).

Dit optreden in Passa Porta kadert in een tweedaagse rond de vertalingen van het oeuvre van Kader Abdolah. Op 5 december 2019, zal er door Kader Abdolah in Passa Porta een lezing geven worden met aansluitend een interview en debat, geleid door Anna Luyten. Op 6 december 2019, zal er op de campus van de Vrije Universiteit Brussel een academische studiedag plaatsvinden.

Kader Abdolah zal op deze twee dagen steeds aanwezig zijn. Hij is ‘Fellow’ van de Vrije Universiteit Brussel, wat een geprivilegieerde relatie met de VUB inhoudt.

Inschrijven via de website van Passa Porta:

www.passaporta.be/nl/kalender/kader-abdolah-met-vub?locate=nl_be