Kader Abdolah: poëtica, vertaling en receptie

vrijdag, 6 december, 2019 - 09:30 to vrijdag, 6 december, 2019 - 19:00
Faculteit: Letteren en Wijsbegeerte
U-Residence
Rode Zaal
Prof. dr. Arvi Sepp (Vertaalwetenschap), Prof. dr. Philippe Humblé (Vertaalwetenschap), Prof. dr. Hans Vandevoorde (Nederlandse letterkunde),
philippe.humble@vub.be
colloquium

Op 6 december 2019 vindt er aan de Vrije Universiteit Brussel een academische studiedag plaats.

Het eerste panel van deze studiedag behandelt de rol en de representatie van de ‘familie’ in Kader Abdolahs werken.

Sprekers zijn:

• 10:15-11:00 Sjoerd-Jeroen Moenandar (Rijksuniversiteit Groningen):
      • Van donkere schrijver naar zoon van de Koran: Kader Abdolah's literaire familiebanden
    • 11:00-11:45 Ewa Dynarowicz (Universiteit Wrocław):
      • 'Afwezige familie' in Kader Abdolah's proza
    • 11:45-12:30 Koen Gerling (Radboud Universiteit Nijmegen):
      • ’De waarden van mijn jeugd’. Bijbel en familie bij Kader Abdolah

Het tweede deel van de studiedag, dat begint om 14 uur, zal draaien rond de vertalingen van Kader Abdolah’s werk. Het rondetafelgesprek met de vertalers zal gemodereerd worden door Philippe Noble, bekend Frans literair vertaler van, onder meer, Cees Nooteboom, Harry Mulisch en Multatuli. Vijf  literair vertalers zullen een overzicht geven van hun verhouding met de teksten van Kader Abdolah en inzichten bieden in de specificiteit van zijn oeuvre. Hun persoonlijke vertaalervaringen kunnen een belangrijk inzicht bieden in de receptie van het werk in de respectieve landen. Het gaat hierbij om de volgende vertalers:

• Elisabetta Svaluto Moreolo (Italiaanse vertaalster)
    • Christiane Kuby (Duitse vertaalster)
    • Goran Šarić (Bosnische vertaler)
    • Susan Massotty (Engelse vertaalster)
    • Isabelle Rosselin (Franse vertaalster)

Dit colloquium past in een tweedaagse rond de vertalingen van het oeuvre van Kader Abdolah. Op de eerste dag, op 5 december 2019, zal er in Passa Porta, in het centrum van Brussel, een lezing door Kader Abdolah geven worden, met aansluitend een interview en debat, geleid door Anna Luyten. Tijdens deze tweedaagse activiteit zal Kader Abdolah, als 'Fellow' van de VUB, steeds aanwezig zijn.

Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.