Machteld De Metsenaere-lecture door prof. Eva Brems "Vrouwenrechten en culturele obstakels"

maandag, 4 maart, 2019 - 18:00 to maandag, 4 maart, 2019 - 21:00
gebouw D
Promotiezaal (D2.01)
Evening Lecture

Aan de hand van zeven stellingen, verkent Eva Brems de wijzen waarop cultuur – in de brede zin van het woord - een obstakel kan zijn voor het verwezenlijken van mensenrechten van vrouwen. Maar over wiens cultuur gaat het dan? En over wiens vrouwenrechten? Daaromtrent worden in de loop van de lezing een aantal misverstanden aangestipt. Het wordt een inleidende verkenning van vrouwenrechten in België en in de wereld, waarin het zal gaan over Disneyprinsessen en gesluierde vrouwen, over glazen plafonds en stereotypen. Zijn de grootste obstakels voor vrouwenrechten te vinden in wetten en maatschappelijke gebruiken? Of zitten ze in ons eigen hoofd?

Lezing gevolgd door paneldiscussie met schrijfsters en opiniemakers Celia Groothedde Ledoux en Rachida Lamrabet.

Prof. Dr. Eva Brems joined the Ghent University Law Faculty in September 2000 as the first holder of the then newly created chair of Human Rights Law. Before that, she studied law at the University of Namur (Bachelor, 1989), the University of Leuven (Master, 1992) and Harvard University (LL.M., 1995). She was a PhD Researcher at the University of Leuven (1995 – 1999) and a Lecturer at Maastricht University (1999 – 2000). At Ghent University, she founded the Human Rights Centre.

De Machteld De Metsenaere-lezing is een jaarlijkse lezing georganiseerd door RHEA Expertisecentrum Gender, Diversiteit en Intersectionaliteit, en vernoemd naar prof. em. Machteld De Metsenaere, jarenlang drijvende kracht achter het eerste universitair Centrum voor Vrouwenstudies aan de VUB en het latere RHEA.

Deelname is gratis maar gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via het inschrijvingsformulier!

Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.