Mindfulnessreeks voor doctorandi

brucc@vub.be
www.brucc.be

MINDFULNESS: DE DRUKTE DE BAAS

‘Werken’ is voor veel mensen een bron van stress. Het is niet eenvoudig om tegemoet te komen aan alle eisen van het werk en in te spelen op de constante stroom van veranderingen. Hoe vaak gebeurt het niet dat we terwijl we wandelen of terwijl we de afwas doen of terwijl we onder de douche staan nadenken over wat er allemaal nog moet gebeuren die dag? Heel vaak zijn we dus met onze aandacht 'mindless' en niet in het hier en nu. We piekeren, we maken plannen, we dagdromen, we zitten met onze gedachten in het verleden of in de toekomst enz. M.a.w. we leven op automatische piloot.  Het leven gaat ons voorbij. We kunnen het gevoel hebben geleefd te worden.

Wat is Mindfulness?

Mindfulness betekent 'met uw volledige aandacht in het hier-en-nu zijn'. Bij mindfulnesstraining, ook wel aandachtstraining genaamd, traint u aandacht, concentratie, bewustzijn, ... Alles wat u met aandacht doet wint namelijk aan kwaliteit en overzicht. Het kan u leren om bepaalde denkprocessen om te draaien en efficiënter te werken. De essentie van mindfulness bestaat erin om zoveel als mogelijk in het hier en nu te leven en u niet te laten afleiden door zaken die er niet toe doen. Wetenschappelijke studies bevestigen de positieve effecten van deze meditatietechniek bij mensen met stress- en gezondheidsklachten. Doorbreek die 'automatische piloot' en leef en werk bewuster én efficiënter!

Voor wie is deze training bestemd?

Deze training richt zich tot iedereen die een kwaliteitsvol evenwicht wil bewaren tussen werk en privé en die efficiënt wil presteren onder druk, deze training wordt georganiseerd voor doctoraatsstudenten aan de Vrije Universiteit Brussel.

Praktisch

De training bestaat uit 6 groepssessies (max 12 personen) van 2u. Tijdens de sessies worden de meditatieoefeningen aangeleerd en wordt educatie gegeven over het mindful omgaan met lichamelijke, emotionele en mentale ervaringen. Het is geen theoretische cursus, therapie of praatgroep, maar een praktische training waarin oefenen centraal staat. Het is essentieel dat men ook thuis dagelijks tijd neemt om te oefenen met behulp van een oefenmap en geluidsbestanden.

Breng mee: een yogamatje en schrijfgerei.

Praktisch

Marisa Hoslet,  klinisch psychologe, psychotherapeute en gecertificeerd mindfulnesstrainerster.

Data:

Donderdagen 12h00-14h00: 25/04, 02/05, 09/05,16/05, 23/05

Woensdag 12h-14h00: 5/06

Locatie: Campus Jette, Vrije Universiteit Brussel (de exacte lokalen krijgt u nadien per mail toegezonden)

Aanmelding:

Stuur een mailtje naar brucc@vub.be.

U zal dan gecontacteerd worden door de trainer voor een intakegesprek. Dit kan telefonisch of op afspraak (indien wenselijk).