logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

  • Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.
  • Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

Moeraswandeling naar de Zennetuin

dinsdag, 29 oktober, 2019 - 16:00
Wiels
Van Volxemlaan 354, 1190 Vorst
Redelijk Eigenzinnig/Reason and Engage
redelijk.eigenzinnig@vub.ac.be
www.redelijkeigenzinnig.be
Rondleiding

Redelijk Eigenzinnig/Reason and Engage is een interdisciplinair keuzevak voor studenten en een lezingen- / activiteitencyclus voor het brede publiek. De vijfde editie (2019-2020) focust op klimaatactie, burgerprotest en klimaattransitie. De wandeling naar de Zennetuin is de plusactiviteit bij de lezing van Philippe Claeys, Natacha Brion en Bas Smets over waterwegen in Brussel (in het Engels).

PROGRAMMA

Het project ‘Saine-Zenne’ is een onderzoeks- en ontwikkelingsproject van vzw La Polyclinique de la Culture in samenwerking met zeven Brusselse partners, die van een gedempte Zennearm (De Kleine Zenne) in Anderlecht een ‘living lab’ willen maken. Enerzijds willen ze er de Zennearm opnieuw uitgraven, anderzijds willen ze er een kwekerij bouwen van specifieke inlandse zuiverende waterplanten, en een zuiveringsbekken van drijvende planteneilanden met een klein moerasgebied aanleggen. Tijdens deze wandeling bezoeken we de Zennetuin die vlak naast de plek ligt waar het project ‘Saine-Zenne’ zal plaatsvinden. Het is een unieke tuin gebaseerd op de principes van permacultuur.

16:00: Ontvangst in Wiels en introductie door Kobe Matthys (Zennetuin) en Ive Van Bostraeten (La Polyclinique de la Culture)

16:30: Wandeling naar de Zennetuin

17:45: Terug in Wiels

BIO'S

La Polyclinique de la Culture werd opgericht in 2004 in Brussel. Het semantische woordspel van de naam verwijst naar de grote multidisciplinariteit binnen de activiteiten van de vereniging: video, openbare interventies, ecologie/architectuur, poëzie, performance en gastronomie. In 2013 richtte La Polyclinique met kunstenaar Filip Van Dingenen de ‘Ecole Mondiale (EM)’ op. Het is het resultaat van een kritische benadering van de controversiële ‘Ecole Mondiale’ die Leopold II in 1905 in Tervuren bouwde, met als doel vanuit een artistieke onderzoekspraktijk nieuwe pedagogische modellen te ontwikkelen waarin cocreatie, experiment en procesmatig ontwerpen centraal staan. De afdelingen van de oorspronkelijke Ecole Mondiale (bijv. taal, wiskunde, cartografie...) werden vervangen door negen thematische field stations.

Kobe Matthys is kunstenaar en medetuinier van de Zennetuin. De Zennetuin is een initiatief van een groep mensen die op zoek was naar een manier om te experimenteren met permacultuur in Brussel. Permacultuurpraktijken benaderen een tuin als een ecosysteem met een zo groot mogelijke diversiteit aan organismen – planten, bomen, insecten en dieren – en met aandacht voor de unieke rol die elk organisme in die biotoop speelt. Permacultuur houdt concreet in dat de bodem niet wordt omgedraaid, dat er geen kunstmest of pesticiden worden gebruikt, dat er geen water wordt gegeven enz. De Zennetuin experimenteert sinds 2007 met dergelijke praktijken op een precair stuk tussenruimte langs de oevers van de Zenne in Anderlecht.

TAAL

Nederlands

RESERVEER JE TICKET

De groep is helaas volzet! Je kan niet langer inschrijven voor dit evenement.