Opgeruild staat netjes? Op zoek naar een humaan gevangenisbeleid

zaterdag, 16 november, 2019 - 10:00
U-Residence
Humanistisch Verbond Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Humanistisch Verbond Campus Vrije Universiteit Brussel
brussel@humanistischverbond.be
Studiedag

Gevangenissen komen frequent in het nieuws, maar zelden met positieve verhalen. De pijnpunten van het Belgische gevangeniswezen zijn legio en alom gekend, maar vooral ook bijzonder standvastig: veel lijkt er niet te bewegen, ondanks noodkreten uit de sector, aanbevelingen van onderzoekers en veroordelingen vanuit Europa.

Waarover spreken we? Overvolle instellingen, verouderde infrastructuur, voorbijgestreefde visies, structureel gebrek aan middelen, ontevreden penitentiair beambten, gebrek aan begeleiding, geen visie op noch middelen voor re-integratie, radicalisering en criminalisering … de lijst is oeverloos. Gevangenissen lijken wel kweekscholen voor misdaad en frustratie, eerder dan oorden voor herstel die mensen opnieuw de weg kunnen tonen naar de samenleving.

Op deze studiedag delen experten en activisten hun inzichten en ervaringen. Zij geven antwoorden op de vraag: wat gaat er fout en waarom? Maar vooral: hoe kan het anders, en beter?

Pitchtalks – Rondetafelgesprek – Lunch en glas van de vriendschap
Moderator: Sara Van Boxstael, journaliste VRT

CHRISTOPHE BUSCH
algemeen directeur Kazerne Dossin
Een succesvolle aanpak van internering en radicalisering

HANS CLAUS
gevangenisdirecteur en secretaris van vzw De Huizen
Een gevangenis creëert geen betere mensen

JAN DE COCK
coördinator vzw Without Walls
Op zoek naar alternatieven voor opsluiting, vanuit gerechtigheid en verzoening

SABINE DE VOS
journaliste en auteur
De kracht van moederliefde, achter tralies

BOB GEBRUERS
regionaal coördinator van de Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen (SMBG)
Een luisterend oor kan helen

HENRI HEIMANS
ere-magistraat en ex-voorzitter interneringscommissie
Geïnterneerden zijn mensen met rechten

DIETE HUMBLET
doctoranda criminologie Vrije Universiteit Brussel
Behoeften en noden van oudere gedetineerden

LIEVEN NOLLET
voorzitter van vzw De Huizen, fotograaf, docent, auteur
De paradox van menselijke behoeften versus nood aan veiligheid

INFO EN INSCHRIJVINGEN

Inkom gratis
Inschrijvingen (verplicht) en info: Humanistisch Verbond Brussels Hoofdstedelijk Gewest, brussel@humanistischverbond.be, T 02 742 03 23.
Parkeren kan in de parking onder de U-Residence.